Erykah Badu (1971 -)

Erykah Badu är en prisbelönt sångare och låtskrivare som har hyllats som en av de mest begåvade rytm och blues sångare i den nuvarande eran och har förtjänat sin titel som drottningen av neo-soul; en blandning av modern själ och R&B med influenser från hiphop, jazz, pop, afrikansk musik och bortom.född 26 februari 1971 i Dallas, Texas som Erica Abi Wright, Badu uppfostrades av sin mamma, gudmor och två mormor tillsammans med sina syskon Eevin och Nayrok. Badu hade en tidig exponering för den dramatiska konsten som hennes mamma Kolleen, och hennes mormor, båda agerade i lokal teater.vid sju års ålder lärde sig Badu spela piano och vid 14 började hon FreeStyle rappa på en lokal radiostation. Badu deltog i Booker T. Washington High School for the Performing and Visual Arts i Dallas där hon studerade teater och dans och blev känd som den begåvade rapparen MC Apples i hiphop-duon The Def Ones. Även i skolan Badu ändrade stavningen av hennes namn till Erykah: ”kah” betyder inre ljus i egyptiska, som Badu ville kasta hennes ” slav namn.”Under de följande åren bytte hon Wright till Badu och lånade ordet från en favoriserad scattingfras, som hon senare fann tänkt att manifestera ljus och sanning på arabiska.

När han deltog Grambling State University början 1989, Badu rappade över beats hennes kusin Robert ”Free” Bradford skickade henne medan han studerade Musikproduktion i Chicago, Illinois. En av Bradfords beats inspirerade Badu att sjunga istället för rap, och hennes sångkarriär började. Badu och Bradford arbetade tillsammans som Erykah Free tills Badu fick ett erbjudande från Kedar Entertainment, en division av Universal Records med bestämmelsen hon arbetar som soloartist.1997 släpptes Badus första singel ” On & On”och blev omedelbart populär, eftersom den toppade Billboards R&b-diagram och blev den första neo-soul-singeln som gjorde det. Inom en månad släpptes Badus första album, Baduizm, vilket också var en framgång; det steg till nr 2 på popalbumlistorna och gick trippel platina.

Badus tidiga verk etablerade henne som en kritikerrosad konstnär, som ”On & On ” vann en Grammy Award och en Soul Train Music Award, medan Baduizm vann en Grammy, en American Music Award, två NAACP awards och tre Soul Train awards. Badus etikett märkte henne som en neo-soul artist, en genre där hon snabbt blev en ikon. Badu har kontinuerligt erkänts och belönats för sin talang under hela sin karriär.sedan Badus debut på musikscenen har hon varit upptagen med att turnera, skapa musik och arbeta med många andra talanger av alla slag. Badu har också spelat i flera filmer inklusive Cider House Rules (1999) och House of D (2004). Badu är en certifierad doula (ett stödsystem eller förlossningscoach för förväntade mammor), en tredje graders Reiki-mästare och en certifierad holistisk hälsoutövare. 1997 skapade Badu en välgörenhetsorganisation som heter Beautiful Love Incorporated Nonprofit Development (BLIND) med målet att odla samhällsutveckling för ungdomar i innerstaden genom konsten.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *