Havsbotten ärr av Bikini a-bomb test fortfarande synlig

datumet var 25 juli 1946. Platsen-Bikini Atoll. Händelsen – bara den femte a-bombexplosionen och den första detonationen någonsin under vatten.

bilderna vi alla har sett: ett jätte svampmoln som klättrar ut ur Stilla havet och sveper upp fartyg som medvetet hade lämnats i skada för att se vad kärnvapenkrig kunde.

nu, 73 år senare, har forskare varit tillbaka för att kartlägga havsbotten.

en krater är fortfarande närvarande; så också de vridna resterna av alla dessa fartyg.

”Bikini valdes på grund av dess idylliska avlägsenhet och dess stora, lättillgängliga lagun”, förklarar survey team-leader Art Trembanis från University of Delaware.”vid den tiden, Bob Hope quipped,” så snart kriget slutade, hittade vi den enda platsen på jorden som hade varit orörd av kriget och blåste det till helvetet”.”

två amerikanska tester, Able och Baker, genomfördes vid atollen i det som blev känt som Operation Crossroads. Baker-enheten, kallad Helen of Bikini, var en 21 kiloton bomb och placerades 27m under Stilla havet.Nasa space laser spårar vattendjup från omloppsbana

 • Ocean XPRIZE final kommer att vara i Med
 • bild copyright CSHEL University of Delaware
  bildtext en djup karta över webbplatsen. Sjunkna krigsfartyg strö havsbotten runt kratern

  explosionen kastade två miljoner ton vatten, sand och pulveriserad korall högt upp i himlen. trots den extraordinära energifrisättningen trodde Dr Trembanis att mycket av den ärrade havsbotten skulle ha täckts över med sediment nu.

  istället fann hans tvärvetenskapliga team av oceanografer, geologer, Marina arkeologer och ingenjörer en väldefinierad depression.

  med hjälp av ekolod kartlade de en struktur som är 800m över med cirka 10m lättnad.

  bild copyright CSHEL University of Delaware
  bildtext en dykare undersöker en av däckpistolfästena ombord på USS Saratoga

  ”det verkar som om Kapten Marvel själv har stansat planeten och lagt en buckla i den”, sa Dr trembanis till reportrar här på American Geophysical Union Meeting där han presenterar lagets undersökningar.

  ”Vi ville dra tillbaka gardinen och kunna verkligen avslöja den här scenen”, sa han till BBC News.

  ” det var verkligen inte förrän i slutet av 80-talet, början av 90-talet, när dykare kunde komma in i området. Och vid den tiden kunde de bara ta en begränsad titt på några olika vrak.

  ” vi använde avancerad sonarteknik; vi kunde måla hela scenen. Det är lite som att besöka Grand Canyon med en ficklampa kontra att gå mitt på dagen och belysa hela området.

  ” vi kunde börja se arrangemanget av fartygen; vi kunde se hur de var inriktade i förhållande till varandra; och vi kunde se att denna Krater fortfarande finns kvar – naturen visar oss fortfarande detta sår som det fick från bomben.”

  bild copyright Arthur Trembanis
  bildtext baksidan av bäraren USS Saratoga är i stadierna av kollaps

  anmärkningsvärt har kratern en krusad struktur som ser lite ut som rosenblad. Det är bevis på allt det material som ursprungligen kastades i himlen och sedan faller tillbaka ner genom vattenkolonnen och sprider sig över havsbotten.

  en del av motivationen för undersökningen var att förstå den fortsatta miljöpåverkan bättre. Även om strålningsnivåerna är mycket reducerade, finns det ett pågående föroreningsproblem som kommer från offerfartygen.

  dessa fartyg-gamla enheter från USA, japanska och tyska flottor – var inte förberedda med förväntan att de skulle bli konstgjorda rev. Om det var avsikten skulle de ha tagits bort.

  bild copyright CSHEL University of Delaware
  bildtext denna lutningskarta tar fram den mönstrade strukturen av Baker crater

  istället krävde krigsspelscenariot att de skulle lämnas i position som om de var i drift. Det innebar att de drevs och till och med hade ammunition ombord.

  ”När vi kartlade kunde jag veta utan att titta upp när vi var nära Saratoga, för vi kunde lukta bunkerbränslet; det var så tungt och sträcker sig fortfarande ut. ”Nagato – som var det japanska flaggskeppet som Yamamoto använde för att planera attacken på Pearl Harbor – hade en sträcka av bränsle som kom ut från det i många mil.”när fartygen fortsätter att sönderfalla i vattnet kan denna förorening bli ett mycket större problem, säger Dr Trembanis.

  Related Posts

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *