lever Qi Stagnation och Diet

Augusti, 7 2012

av Anasuya basilika, NC, Dipl. Abt, CST

Amy har lever Qi Stagnation. Hon anländer till sin session, dubbel latte i handen, irriterad av överbelastad trafik och brist på Parkering. Hennes menstruella migrän och humörsvängningar förvärras och hon vill ha näringsförslag. Sedan finns det Joe som vill ha hjälp med viktminskning. Hans chef är svår och han känner sig arg på jobbet men det finns få öppningar i hans fält så han känner sig fångad. Det är svårt för honom att bli motiverad att göra någonting så han spenderar timmar på att spela våldsamma dataspel snarare än träning. Han är för deprimerad för att laga mat eller handla så han går till en snabbmat för hamburgare och pommes frites.

dessa verkliga exempel på lever Qi Stagnation är en av de vanligaste upplevda mönster som identifierats i traditionell kinesisk medicin (TCM). De flesta av oss har haft detta mönster till viss del då och då. Eftersom lever Qi Stagnation kan leda till ytterligare obalanser såsom i lever eld stiger, eller lever invaderar mjälten, är det viktigt att kunna minska Stagnation innan det blir så långt. När vi känner igen detta mönster i oss själva och i våra kunder belyser det vår förståelse och efterföljande närings-och livsstilsriktningar.

leverfunktion i TCM

När vi diskuterar levern i TCM-systemet kapitaliserar vi den första bokstaven för att påminna oss om att vi pratar om ett funktionellt system. Följande beskrivning är inte densamma som levern vi lärde oss om i våra anatomi-och fysiologiklasser. En huvudfunktion i levern i TCM är att som move Qi (energi) och blod så att alla andra organ och muskler är energiska och näring. Lever gillar att vara motiverad, att uppnå mål, att gå framåt i livet på ett kreativt och dynamiskt sätt. Ilska och frustration uppstår när vår väg framåt motverkas. Lever är det organsystem som påverkas mest av förtryckta känslor.

känna igen mönstret

typiska tecken på lever Qi Stagnation inkluderar distans i övre buken, eller en känsla av sammandragning i bröstet, ofta suckar i ett försök att lindra trycket. Detta mönster innehåller också många känslomässiga tecken som depression, irritabilitet, känsla trådbunden eller humörsvängningar. Det finns några matsmältningstecken som illamående, kräkningar, buksmärta, churning i magen, känner av en klump i halsen eller svårigheter att svälja, en bitter smak, förstoppning eller diarre. En person behöver inte ha alla dessa symtom för att ha detta mönster.

Kvinnors hälsa och levern

lever Qi Stagnation dyker upp hos vissa kvinnor i veckan före menstruationen. Det här är den tid då levern har mycket arbete att göra för att flytta Qi och blod för att förbereda sig för menstruationen. Om levern inte är uppe för jobbet dyker PMS-tecken som smärtsamma bröst, irritabilitet, humörsvängningar och kramper upp.

relaterade Levermönster

fast energi ackumuleras och kan explodera om den inte släpps. När lever Qi är stillastående under lång tid kan det leda till att humöret blossar, huvudvärk, migrän eller högt blodtryck. Detta skulle vara ett tecken på Leverbrand som stiger, ett mönster som visar ytterligare obalans.med tiden kommer stillastående Qi att göra blodet kongealt och resultera i mönstret som kallas Leverblodstagnation. Personen kan känna en stickande smärta som är fixerad på en plats som i vissa typer av ryggsmärta eller alla menstruationskramper. Det kan finnas koagulerat menstruationsblod. Magmassor som fibroider, godartade livmodertumörer, är ett tecken på Leverblodstagnation.ibland kan lever Qi-Stagnation byggas upp och utöva för stark effekt på mjälten eller magen. Detta orsakar illamående eller kräkningar, buksmärtor samt alternerande förstoppning och diarre. Irritabelt tarmsyndrom passar in i detta mönster som kallas lever som invaderar mjälten / magen.

titta på tungan

lever Qi Stagnation kan inte ändra färgen på tungan, men om tillståndet har avancerat till lever invaderar mjälten/magen eller lever eld stiger tungan blir rödare på sidorna. Dessutom med Leverbrand som stiger kan det finnas en gul beläggning på tungans kropp. Tungan hos en person med Leverblodstagnation kommer att ha lite lila på sidorna eller med fläckar av lila. Nästa gång du har en klient med tecken på dessa mönster be att titta på deras tungor. Om du behöver en ytterligare referens titta på tunga diagnos i kinesisk medicin av Maciocia.

fem kostvanor för att undvika

1) Att äta stora eller rika måltider kommer att göra energin mer fast. Min klient Sally led av irritabelt tarmsyndrom. Hon upplevde många tecken på lever Qi Stagnation såsom humörsvängningar och PMS samt tecken på lever invaderande mjälte såsom matsmältningssmärta och omväxlande förstoppning och diarre. Ett viktigt förslag var att hon skulle äta små måltider eftersom den värsta smärtan inträffade när hon skulle äta för mycket. Att fylla magen endast 1/2 full eller 3/4 full skulle vara ett särskilt lämpligt förslag.

2) Undvik svårt att smälta livsmedel som kan variera från individ till individ men innehåller i allmänhet stekt mat, överdriven mejeri och kött, rancid eller hydrogenerade fetter och alltför bearbetade livsmedel fulla av kemikalier.

3) komplexa måltider kan också öka stagnationen. Gör mat-kombinera förslag som uppmuntrar lätt matsmältning utan att vara för stel. Den mest grundläggande tanken är att äta frukt separat. Det är också mindre trängsel att äta en proteinrik mat med grönsaker snarare än korn eller potatis. Att separera mejeriprodukter från kött leder också till lättare måltider.

4) vissa människor älskar stimulering av heta, kryddiga livsmedel. Eftersom lever Qi Stagnation ofta kommer att öka värmen i kroppen och kan även utvecklas till lever eld stiger dessa chili och curryrätter skulle bara göra situationen värre.

5) personer med lever Qi Stagnation dras att dricka koffein. På kort sikt lindras stagnationen och deras humör lyser; men senare på dagen försvinner koffeinet och stagnationen återvänder med större effekt. På samma sätt kan en person med detta mönster dras till sockerbitar eller röka marijuana för att hitta lättnad men de återkommande symtomen är värre när den tillfälliga hissen har gått.

livsmedel för att öka

fokusera på att öka kylning och lugnande livsmedel medan du lägger till de bittra och sura smaksatta livsmedel. Frukt och råa grönsaker fuktar och energiskt kyler och skulle hjälpa till att lindra Stagnation om matsmältningen eller Mjältenergin är stark. Gurkor, selleri och chickweed från trädgården skulle vara till hjälp här. Om matsmältningen är svag, lätt ångade grönsaker, soppor och stuvade frukter skulle bättre assimileras men ändå lindra Stagnation. Hela sojaprodukter som tofu och tempeh kyler, även om soja är ett vanligt allergen och bäst undviker om det finns allergi. Alternativa kylalternativ är andra bönor, särskilt mungbönor.

gröna mikroalgpulver anses vara kylning och även avgiftande till levern. Spirulina är de mest kylande algerna av dem alla. Bittera och sura smaker är decongesting och rengöring för levern. Örtte som maskrosrotte eller kullrot och bittra salladsgrönsaker som endiv och raddiccio är bra förslag. Mandarin eller apelsinskal som läggs till rätter eller te ökar den bittra smaken. Att tillsätta citronsaft eller äppelcidervinäger till vatten som en dryck eller strö över grönsaker ökar den sura smaken.

var enkel, Var tydlig & betona Do: s

eftersom irritation och en känsla av förträngning är kännetecken för detta mönster, kan en klient med lever Qi Stagnation lätt överväldigad eller frustrerad med komplicerade näringsförslag. En lång lista med Don ’ ts bidrar till känslan av begränsning och tryck. Liz var en klient som bodde i en liten lägenhet med endast en mikrovågsugn och en kokplatta. Hon hade flera jobb för att gå ihop och hade ingen tid att laga mat eller ens sitta still för att äta. Följaktligen hade hon utvecklat svåra matsmältningsstörningar. Man kan säga att hennes stillastående lever Qi hade invaderat mjälten / magen. Varje förslag jag gjorde till henne möttes med en anledning till att hon inte kunde göra det. Det verkade finnas block överallt hon vände, och för ett ögonblick kände vi frustrationen av hennes svårigheter. Sedan tog vi ett djupt andetag, brainstormed tillsammans, och kom med en lista över livsmedel och aktiviteter hon kände att hon kunde försöka. Senare skrev hon för att berätta hur bra sessionen hade varit.

eftersom min förmåga att känna igen TCM-mönster hos mina klienter har utvecklats har det blivit lättare för mig att förstå kopplingar mellan till synes olika symtom som migrän och humörsvängningar. Om mina klienter är irriterade och frustrerade, det är lättare för mig att vara medkännande och förståelse eftersom jag kan se dessa som tecken på en större bild. Genom att lindra lever Qi Stagnation vi är alla friare att driva hälsosamma mål och leva ett mer meningsfullt liv.

Helpful for Liver Qi Stagnation Aggravates Liver Qi Stagnation
Lightly cooked or steamed vegetables Coffee, black tea, sodas with caffeine
Cucumber salad
Deep ocean fish, poached or steamed Thick creamy or cheesy sauces
vatten med citron heta kryddor: chili, cayenne, peppar
rå fruktsallad alkohol
melonskivor lamm
matlagning i buljong eller vatten snarare än att steka eller steka i olja. nötkött
bittra gröna: dandelion, escarole, radicchio French fries, onion rings
Celery Tempura
Broccoli Excessive sweets
Goat yogurt Heavy, complicated meals
Mung beans, whole soy products Super-sized meals
Spirulina
Swiss chard
Spinach
Apple Cider Vinegar
Activities to Free the Liver Activities to Stagnate the Liver
Brisk Walk Not exercising
Biking, swimming, jogging, dancing Sitting in traffic jams
Creative outlets – journaling, No creative outlet
Painting, Sculpting, Excessive work
Singing, Chanting Spending a long time in a situation where you feel stuck or trapped.
Sharing your feelings Repressing feelings
Punching pillows Stress
Martial Arts Comparing oneself to others in a negative way
Pranayama, or conscious breathing exercises. Excessive video games

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *