SLOTHS

Sloths är arboreala däggdjur som tillbringar större delen av sin tid hängande upp och ner i trädtopparna. De tillhör ordningen Pilosa och superorder Xenarthra.
Var bor de?
i de tropiska regnskogarna i Central-och Sydamerika (i länder som Panama, Costa Rica, Colombia, Brasilien, Surinam och Venezuela).
hur många arter av sengångare finns idag?
det finns sex arter uppdelade i två familjer:

  • Megalonychidae (de två-toed sengångare)
  • Bradypodidae (de tre-toed sengångare)

vad heter de?

  • Hoffmanns två-toed lättja (Choloepus hoffmanni)
  • Linnaeus två-toed lättja (Choloepus didactylus)
  • brun throated tre-toed lättja (Bradypus variegatus)
  • Pygmy tre-toed lättja (Bradypus pygmaeus)
  • blek throated sloth (bradypus tridactylus)
  • maned Sloth (bradypus torquatus)

vad äter de?
de matar främst på löv, blommor och ibland tropiska frukter. Dieterna av två-toed sengångare är mycket mer varierade än de av tre-toed sengångare.
hur stora kan de bli?
Två-toed sengångare är större och tyngre än sina tre-toed kusiner: de kan mäta mellan 60 och 80cm, och deras vikt kan sträcka sig från 8 till 20lb.

den tre-toed lättja kan mäta mellan 45 och 65cm, och väga mellan 5 och 10lb.
hur långsamma är de?
tre-toed sengångare rör sig vanligtvis med en hastighet av cirka 7 cm per sekund. Två-toed sengångare, å andra sidan, är lite snabbare. Sengångare är sakkunnigt anpassade till livet i baldakinen, och därför kämpar de för att komma runt på marken.

vägtrafik är det största hotet mot sengångare, eftersom det kan ta dem upp till fem minuter att korsa en väg (och det är utan att stoppa)! Det är därför habitatfragmentering är ett så stort problem för dem.

varför är de så långsamma?

sengångare har en extremt låg ämnesomsättning, och detta gör det möjligt för dem att överleva på relativt lite mat. Det kan ta en lättja kropp veckor att bearbeta något som ett annat djur kan smälta i några timmar.
hur mycket sover de?
sengångare kan sova i upp till 18 timmar om dagen, men inte i följd. De har en mycket låg kroppstemperatur jämfört med andra däggdjur – Den sträcker sig från 32 till 35 grader Celsius.

under kalla förhållanden kämpar doven för att reglera sin kroppstemperatur. Detta beror på deras reducerade muskelmassa – det gör det svårt för dem att öka sin metaboliska hastighet.
hur länge kan de leva?
mellan 20 och 30 år.
har de rovdjur? Sloths använder sina skarpa klor för att försvara sig, men deras långsamma rörelser och utmärkt kamouflage hjälper dem att glida under radaren av passande rovdjur. Deras naturliga rovdjur inkluderar ormar, jaguarer, Harpy örnar, prärievargar och andra köttätare, men deras största hot idag är habitatförlust.
har de några hot?
ett av de största hoten som vilda sengångare står inför är skogsfragmentering, ett resultat av förstörelse av livsmiljöer. Sengångare reser vanligtvis genom trädtopparna, men tack vare utvidgningen av stadsområden och vägnät uppstår luckor i baldakinen oftare av sengångare. När man står inför denna typ av hinder har en lättja inget annat val än att klättra ner till marken, där den blir extremt sårbar för rovdjur. Sengångare försöker ofta korsa vägar och upptagna motorvägar, och det är här de allra flesta dödas om inte en generös person hjälper dem över.
Habitatfragmentering förvandlar en gång stor, välansluten patchskog till små öar omgivna av hav av asfalt och betong. Vissa lättja populationer blir så isolerade att inavel inträffar, vilket resulterar i alla typer av hälsoproblem som orsakas av genetiska brister.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *