rester av Patrice Lumumba som ska repatrieras till DR Kongo

Lumumba, en ledande medlem av självständighetsrörelsen, gick in i historieböckerna den 30 juni 1960, dagen då republiken Kongo, som den då var, formellt bröt sig bort från Belgiskt kolonialstyre. i närvaro av Belgiens kung Baudouin inledde Lumumba-den 34-åriga premiärministern för dåvarande president Joseph Kasavubu-ett koruscerande tal som anklagade de tidigare koloniala mästarna för rasistisk misshandel och tvingade ”förödmjukande slaveri” på det kongolesiska folket.

” Vi upplevde slurserna, förolämpningarna, misshandeln som vi var tvungna att genomgå morgon, middag och kväll, för vi var negrer,” proklamerade han.

det var ett vissnande svar på Kung Baudouin vars tal strax innan hade hälsat arbetet med sin kungliga förfader Leopold II och insisterade på att han inte var en ”erövrare” utan hade kommit på ett ”civiliserande uppdrag”.

– Rise and fall –

talet i juni 1960 markerade den korta höjdpunkten i Lumumbas meteoriska resa, som slutade bara sex månader senare den 17 januari 1961. störtade från makten, förödmjukade och torterade, Lumumba avrättades av skjutgrupp i en savann 50 kilometer från Elisabethville (nuvarande Lubumbashi) av Katangan separatister och belgiska legosoldater. Han var bara 35.

sex månader efter självständighetsdagen var Kongo i kris. Mutinier och uppror, Belgiernas militära återkomst och FN-inblandning hade underblåst en ugn av kaos. störtad av överste Joseph Mobutus ”fredliga revolution” i September 1960, men arbetade fortfarande för att sätta en regering tillsammans, Lumumba hade blivit ett vandrande mål.

hans nationalism och hans vädjanden till Sovjetunionen mitt i det kalla kriget hade vänt belgierna och USA, som fruktade att förlora kontrollen över den kongolesiska kobolten, mot honom.

”på nolltid blev Lumumba en martyr av avkolonisering, en hjälte för alla förtryckta på jorden, en helgon av gudlös kommunism”, säger David Van Reybrouck i sin bok ”Kongo, en historia”.

” Han var skyldig denna status mer till det hemska slutet av sitt liv än till hans politiska framgångar. Han var vid makten i knappt två och en halv månad.”

Belgien erkände sitt ”moraliska ansvar” i mordet på Lumumba, efter en parlamentarisk undersökningskommission 2001.

det belgiska parlamentet planerar en ny kommission för alla aspekter av koloniseringen av Kongo, Rwanda och Burundi.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *