Jack Johnson vinner tungviktstitel

Jack Johnson blir den första afroamerikan som vinner världens tungviktstitel när han slår ut kanadensiska Tommy Burns i den 14: e omgången i ett mästerskap nära Sydney, Australien. Johnson, som höll tungviktstiteln fram till 1915, blev förskräckt av Vita för hans motstånd mot ”Jim Crow”-raskonventionerna i början av 20-talets Amerika.

boxaren som fortfarande är ihågkommen som den största defensiva boxaren i tungviktshistoria föddes i Galveston, Texas, 1878. Johnson hoppade av skolan efter femte klass och arbetade bryggorna i Galveston innan han började professionell boxning. Han visade sig vara en kraftfull fighter, men sällsyntheten hos mästare vita boxare som gick med på att träffa svarta utmanare begränsade sina möjligheter och plånböcker. 1903 vann Johnson ”Colored Heavyweight Championship of the World” och nästa år utfärdade en utmaning till Jim Jeffries, den vita amerikan som hade världstiteln vid den tiden. Jeffries vägrade att träffa honom, och det var inte förrän 1908 som Tommy Burns gick med på att ge Johnson ett skott på den mer prestigefyllda vita tungviktstiteln.boxarna träffades vid Rushcutter ’ s Bay i utkanten av Sydney den 26 December 1908. Få av de 20 000 åskådarna samlades där jublade Johnson när han dominerade Burns och blev världens tungviktsmästare. Johnsons mottagning när han återvände till USA var lika ljummet, och rasister blev förskräckta över hans äktenskap med en vit kvinna. Johnson vägrade att hålla en låg profil inför kritik av sin färg och karaktär och tog istället en alltför flamboyant livsstil. Han körde flashiga sportbilar, prunkade guldtänder som gick med sin guldhanterade käpp och engagerade sig i många överlappande romanser med kvinnor–alla vita. Reportrar började kräva ett” stort vitt hopp ” för att sätta tillbaka tungviktstiteln i en vit mans händer.Johnson besegrade flera amerikanska utmanare, och 1910 gick Jim Jeffries med på att komma ur pension för att försöka slå den svarta boxaren. I en kamp som hölls i Reno, Nevada, den 4 juli 1910 blev Johnson den första boxaren som slog ner Jeffries, och i den 15: e omgången kastade Jeffries’ corner in handduken. Resultatet av matchen ledde till rasvåld och upplopp över hela USA.1912 dömdes Johnson för att transportera en ogift kvinna över statliga linjer för” omoraliska ändamål”, en lag som utarbetades främst för att förhindra prostitution och den vita slaverihandeln–för att inte hindra en svart boxare och nattklubbägare från att ha en affär med sin vita Sekreterare. Johnson dömdes till ett års fängelse och släpptes på bond i avvaktan på ett överklagande. Han tog tillfället i akt att fly från USA förklädd som medlem i ett svart basebollag.

Johnson bodde i exil de närmaste sju åren och fortsatte att försvara sin titel i anfall i Europa och på andra håll. Den 5 April 1915 förlorade han tungviktstiteln när han slogs ut av den vita Amerikanen Jess Willard i den 20: e omgången av en kamp i Havanna, Kuba. Det fanns rykten om att Johnson kastade mästerskapet för att få anklagelserna mot honom tappade. Anklagelserna tappades dock inte, och när Johnson återvände till USA 1920 arresterades han av amerikanska marshaler. Han skickades till ett federalt fängelse i Kansas för att avtjäna sitt årsstraff.efter hans frisläppande boxade Johnson ibland men återfick aldrig sin tidigare statur. Hans förmögenheter minskade stadigt, och nära slutet av sitt liv arbetade han som vaudeville och karnevalsartist. Han dog i en bilolycka 1946.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *