autologa stamcellstransplantationer

denna korta animerade video förklarar vad man kan förvänta sig när man genomgår en autolog stamcellstransplantation.

skapad av Blood and Marrow Transplant Information Network (BMT InfoNet)

manusförfattare och redaktörer: Susan K. Stewart och Lynne Spina

illustrationer: Norm Bendell

Animation: John Ryan och Luccas

producent: Peter Barg, Z Animation

medicinska rådgivare: Joseph Antin MD; Michael R. biskop MD; Neena Kapoor MD; Joanne Kurtzberg MD; Navneet Majhail vd, ms; Steven Paveletic MD; Marcie Riches MD, MS; Rainer STORB MD; John Wingard MD

körtid: 4 minuter

stort tack till Sanofi Genzyme för deras stöd för detta projekt.

transkript av video:

har du frågor om stamcellstransplantationer?

varför en autolog stamcellstransplantation?ibland kan en patient inte botas med den mängd kemoterapi eller strålning som normalt används för att behandla din sjukdom. Högre doser av kemoterapi eller strålning kan förbättra din chans för ett botemedel eller längre liv, men det kommer också att förstöra viktiga celler i din benmärg som kallas blodstamceller.

utan dessa stamceller kan din kropp inte producera blodkroppar för att bekämpa infektion, få syre till vitala organ eller sluta blöda. En autolog stamcellstransplantation räddar dig från dessa allvarliga biverkningar.

steg ett är att samla dina blodstamceller. Så här fungerar det.

Du kommer att få medicin under flera dagar för att flytta blodstamceller ur benmärgen in i blodomloppet där de enkelt kan samlas in.

när det är dags att samla in eller skörda stamcellerna sitter du i en bekväm stol i flera timmar. Blod kommer att dras tillbaka från en ven i armen eller från en kateter som kirurgiskt sätts in i en stor ven i bröstet. Ditt blod kommer att passera genom en speciell maskin som tar bort dina stamceller och returnerar resten av ditt blod till dig.

dina stamceller kommer då att frysas. Det tar vanligtvis en till fyra dagar att samla tillräckligt med stamceller för transplantation.

steg två: förberedelser för transplantation.

nästa steg kallas konditionering eller preparativ behandling. Detta kan ske på polikliniken eller i ett sjukhusrum. Under en till 10 dagar får du högdos kemoterapi för att förstöra din sjukdom.

steg tre: transplantationen.

en dag eller två senare kommer transplantationen att inträffa. Transplantationen är inte en operation. Snarare, medan du är vaken, kommer dina stamceller att infunderas i dig, ungefär som en blodtransfusion. Processen tar vanligtvis 30 till 60 minuter.

steg fyra: återhämta sig från transplantation.

de kommande två till tre veckorna kommer att vara en kritisk tid. Tills dina stamceller börjar producera nya friska blodkroppar kommer du att vara mycket mottaglig för infektion och blödning. Ditt vårdteam kommer noggrant att övervaka dig för dessa och andra möjliga problem.

under denna tid kan du känna dig extremt trött, sjuk och svag. Illamående, kräkningar, feber, diarre och mun-och halssår är vanliga.

Steg fem: gå hem.

När dina stamceller börjar producera friska blodkroppar kommer du att släppas ut från sjukhuset eller polikliniken, förutsatt att det inte finns några andra komplikationer. Det tar flera veckor eller månader för dig att återhämta dig och återuppta en rutin.

Du kommer att besöka kliniken ofta i flera veckor efter din transplantation för att kontrollera dina framsteg och ta itu med eventuella problem som kan uppstå. Din läkare kan föreslå ytterligare mediciner efter transplantation för att hålla din sjukdom under kontroll.

steg sex: hantera stress.

en autolog transplantation kan vara mycket stressande för både dig och dina nära och kära. Det är normalt att behöva hjälp för att hantera stressen. Fråga ditt transplantationsteam om rådgivare och andra program som kan hjälpa dig.

trots svårigheterna har tusentals människor en andra chans i livet idag tack vare en autolog stamcellstransplantation.

vill du lära dig mer om stamcellstransplantationer?

besök bmtinfonet.org för mer information om vad du kan förvänta dig före, under och efter en stamcellstransplantation.

för att titta på den här videon på spanska Klicka Här

den här artikeln är i dessa kategorier: den här artikeln är taggad med:

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *