'GMA' värd Robin Roberts kämpar blodsjukdom

av Lisa Flam

”Good Morning America” ankare Robin Roberts gjorde några nyheter om sin egen idag: Hon har diagnostiserats med en sällsynt blod-och benmärgssjukdom som kallas myelodysplastiskt syndrom (MDS), ett tillstånd som en gång kallades Pre-leukemi. Roberts, en överlevande av bröstcancer, sa att hon fick diagnosen för flera månader sedan och kommer att få en benmärgstransplantation från sin äldre syster senare i år. ”Mina läkare säger att jag kommer att slå detta – och jag vet att det är sant”, skrev hon när hon meddelade sin diagnos.

MDS är en pre-cancerös sjukdom halvvägs mellan godartad och malign, säger Dr Martin Tallman, chef för leukemi service vid New Yorks Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Det uppstår när benmärgen producerar blodceller som bryts sönder och sönderfaller när de kommer in i blodflödet.

” När märgen producerar blodkroppar är de knäckta, de är bräckliga och felaktiga och de försvinner, sa han. De försvinnande blodcellerna lämnar patienter med lågt blodtal, berättade Tallman msnbc.com, vilket kan göra att patienter känner sig trötta från anemi, mottagliga för infektioner som lunginflammation och lider av inre blödningar. Tillståndet är härdbart, även om det också kan leda till dödliga komplikationer, främst genom infektion, och vissa MDS-patienter utvecklar leukemi.

MDS är vanligare hos personer över 60 år, och i de flesta fall vet läkare inte varför de utvecklade sjukdomen, även om genetiska förändringar som sker när människor blir äldre tros vara orsaken. En minoritet av MDS-patienter utvecklar sjukdomen efter kemoterapi för cancerbehandling.”ibland kan behandling för cancer leda till andra allvarliga medicinska problem och det är vad jag står inför just nu”, sa Roberts i luften i morse och noterade att hon slog bröstcancer för fem år sedan. Tallman förklarar att eftersom kemoterapidroger dödar cancerceller kan de också orsaka genetiska förändringar i friska celler, vilket kan leda till vad som kallas behandlingsrelaterad MDS. ”Vi kan bota vissa sjukdomar men vi betalar ett pris,” sa han.

cirka 12 000 personer per år diagnostiseras med MDS i USA varje år, enligt American Cancer Society. Antalet fall av MDS ökar, enligt Memorial Sloan-Kettering webbplats, eftersom det finns en växande befolkning av äldre människor, och eftersom patienter lever längre efter att ha behandlats för sin första cancer.

i åratal behandlades patienter med MDS med antibiotika och blodtransfusioner, men tre nya typer av kemoterapidroger för att bekämpa MDS blev tillgängliga från och med 2004, säger Tallman, en hematolog-onkolog. De är effektiva hos cirka 30 procent till 40 procent av patienterna, sa han. Vissa patienter behöver inte behandlingar alls och kan leva med sjukdomen; andra botas med kemoterapidrogerna ensamma. Det enda bevisade botemedlet för MDS är en stamcellstransplantation, sa Tallman och beskrev vad det också kallade en benmärgstransplantation.Roberts säger att hon börjar en förbehandlingsregim av kemoterapi idag innan hon genomgår benmärgstransplantationen. Hennes läkare gav henne en bra syn, skrev hon.

” de säger att jag är yngre och montör än de flesta som konfronterar denna sjukdom och kommer att botas.”

Tallman säger att de flesta patienter inte botas av MDS men deras prognos beror mest på vilka typer av genetiska förändringar som sker i deras blodkroppar och tillgången på en stamcellsdonator. Medan han var yngre och montör än de flesta patienter borde hjälpa patientens chanser att bota, kallade han de ”mjuka” faktorerna.

en transplantation är ett stort företag, säger Tallman, och patienter kan inte ha proceduren om de är äldre eller för sjuka. Patienter som har transplantationen spenderar ungefär fyra veckor på sjukhuset, sade han, för att övervakas för infektion och blödning.

den största risken för en sådan transplantation är transplantat mot värdsjukdom, där stamcellerna avvisar sitt nya hem och attackerar värdkroppen, säger Tallman. Sjukdomen kan också komma tillbaka efter en transplantation.

i en transplantation får patienter kemoterapi, ibland med strålning, för att döda de dåliga cellerna, som sedan ersätts med en infusion av friska stamceller, säger Tallman.

”de fortsätter att återbefolka benmärgen med friska blodkroppar”, sa Tallman. ”Det är som att återplantera en trädgård med stamceller. Du planterar. Du väntar och sedan börjar blommorna växa.”

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *