Vinnie Paul: Pantera trummis vars uppdrag var att ha en ’goddamn good time’

frågade 2013 vilken musik han skulle vilja spelas på hans begravning, Pantera trummis och medgrundare Vinnie Paul sa: ”jag skulle verkligen vilja välja ett album som var en goddamn good time, som fuckin’ Guns N’ Roses. Jag vill att folk ska fira vad vi har gjort och det faktum att vi hade haft ett bra liv. Jag vill inte att min begravning ska vara en sorglig, sappig sak.”Hans känsla ekar det rådande temat för hans karriär som musiker: att livet handlar om att ha kul. Han och hans sena bror ”Dimebag” Darrell Abbott gjorde detta inget mindre än deras uppdrag.Vincent Paul Abbott, känd helt enkelt som Vinnie Paul, föddes i Abilene, Texas, den 11 mars 1964, till Carolyn och Jerry Abbott, den senare en countrymusikartist och producent. Han deltog i Arlington High School och började lära sig trummorna som barn, föranledd av hans kärlek till Kiss 1975 album levande! Vid 17 års ålder bildade han Pantera och bjöd in sin yngre bror Abbott att gå med på gitarr.bandet, som ursprungligen innehöll sångaren Donnie Hart, gitarristen Terry Glaze och basisten Tommy Bradford, spelade glam-metal och antog ett pudelhårigt utseende i fullständig kontrast till deras senare, mer tungviktiga material och bild. Bradford ersattes snart av Rex Brown, och fyra Pantera-album släpptes själv på bandets egen Metal Magic-etikett. Den sista av dessa, Power Metal-släpptes 1988 och med den nya sångaren Philip Anselmo – fick Atco Records verkställande Mark Ross uppmärksamhet, som rekommenderade bandet till sin etikett.

Dimebag Darrell uppträder vid Monsters Of Rock-konserten på Castle Donington, Leicestershire, 4 juni 1994.
Dimebag Darrell uppträder vid Monsters Of Rock-konserten på Castle Donington, Leicestershire, 4 juni 1994. Fotografi: Tony Mottram/Getty Images

Panteras första album för Atco var Cowboys from Hell (1990), en titel som förklarade deras etos perfekt. Ett band som tog tanken på att festa till sin logiska slutsats, Pantera fick snabbt en amerikansk och internationell fanbase efter framgångsrika Shower till stöd för etablerade metal-handlingar som Judas Priest och Metallica.vulgär visning av makt (1992) var det definitiva Pantera-uttalandet, innehållande låtar som sedan har definierat den moderna metallkanonen som mun för krig, en ny nivå och promenad. Abbott var en gitarrist i världsklass, häpnadsväckande publik med sina extravaganta solon, medan Paul utvecklade ett otroligt kraftfullt trumljud. Han uppnådde ett varumärke” clicky ” ljud för sina bastrummor genom att tejpa ett mynt till platsen på trumhuvudet där vispen slog, ett ljud som har blivit allestädes närvarande i metall.

långt bortom Driven (1994), The Great Southern Trendkill (1996) och Reinventing the Steel (2000) fortsatte att sprida Panteras budskap, med videoutgåvor som berättar bandets kaotiska, utsvävda turer, men relationerna började försämras mellan Anselmo och Abbott brothers i slutet av decenniet. Bandet splittrades effektivt 2001, med alla medlemmar som lanserade nya projekt strax efter.

Pantera: Cowboys From Hell-video

Paul och Abbott bildade ett nytt band, Damageplan, och släppte det nya Found Power-albumet 2004. Förhoppningarna bland fansen om att Pantera skulle kunna reformeras slogs permanent när ett vilseledande fan som heter Nathan Gale mördade Abbott på scenen på Alrosa Villa-platsen i Columbus, Ohio, den 8 December 2004. Gale, som sköts till döds på platsen av polisen, dödade också tre andra besättning och publikmedlemmar.

Paul återvände inte till allmänheten förrän 2006, då han bildade ett nytt band, Hellyeah. Under det närmaste decenniet släppte gruppen fem album och turnerade världen, men fans och journalister slutade aldrig fråga honom om han skulle överväga att bilda en ny serie av Pantera, kanske med Abbotts vän och medvirtuos Zakk Wylde på gitarr. Han var övertygad om att ingen sådan line-up någonsin skulle bildas.

{{#ticker}}

{{topLeft}}

{{bottomLeft}}

{{topRight}}

{{bottomRight}}

{{#goalExceededMarkerPercentage}}

{{/goalExceededMarkerPercentage}}

{{/ticker}}

{{heading}}

{{#paragraphs}}

{{.}}

{{/paragraphs}}{{highlightedText}}

{{#cta}}{{text}}{{/cta}}
Remind me in May

Accepted payment methods: Visa, Mastercard, American Express och PayPal

vi kommer att vara i kontakt för att påminna dig om att bidra. Håll utkik efter ett meddelande i din inkorg i maj 2021. Om du har några frågor om att bidra, vänligen kontakta oss.

ämnen

  • metall
  • Pop och rock
  • funktioner
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • dela via e-post
  • Dela på LinkedIn
  • Dela på Pinterest
  • dela på WhatsApp
  • dela på Messenger

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *