Hundar kan läsa mänskliga känslor

av Matthew Stock

3 Min läs

många hundägare tror att deras husdjur kan hämta sina humör, men forskare har visat en gång för alla att människans bästa vän faktiskt kan känna igen känslor hos människor.

forskare fann att genom att kombinera information från olika sinnen bildar hundar abstrakta mentala representationer av positiva och negativa känslomässiga tillstånd hos människor.tidigare studier har visat att hundar kan skilja mellan mänskliga känslor från tecken som ansiktsuttryck. Men detta är inte detsamma som emotionellt erkännande, enligt Dr Kun Guo, från University of Lincolns psykologiska skola.

”detta är det första empiriska experimentet som visar att hundar kan integrera visuella och oratoriska ingångar för att förstå eller skilja mänskliga känslor som hundkänslor”, berättade Kun för Reuters.

experiment utfördes av ett team av djurbeteendeexperter och psykologer vid University of Lincoln, Storbritannien och University of Sao Paulo, Brasilien.

de presenterade 17 otränade tamhundar med bilder och ljud som förmedlar antingen positiva eller negativa känslomässiga uttryck hos människor och hundar.

hundarna som användes vid testningen var obekanta med proceduren; undviker någon chans att konditionera. Vokaliseringsljudet som åtföljde de mänskliga ansikten var också okänt.

” vi använde portugisiska till Brittiska hundar så att de inte var vana med några ord, de var inte bekanta med några ord. Så vi ville se om hundarna kunde bedöma det emotionella innehållet i de mänskliga rösterna och om de faktiskt skulle diskriminera den emotionella informationen inom dem,” förklarade Natalia de Souza Albuquerque, doktorand i experimentell psykologi.

resultaten, som nyligen publicerades i Royal Society journal Biology Letters, fann att hundar tillbringade betydligt längre tid på att titta på ansiktsuttryck som matchade det emotionella tillståndet för vokaliseringen, för både mänskliga och hundämnen.

”vad vi fann är att när hundar hörde positiva ljud skulle de se längre ut på positiva ansikten, både människor och hundar. Och när de lyssnade på negativa ljud skulle de se längre ut på negativa, arga ansikten, ” tillade De Souza Albuquerque.

studien visar att hundar kan integrera två olika källor till sensorisk information i en uppfattning om känslor hos både människor och hundar. Detta innebär att hundar måste ha ett system för intern kategorisering av känslomässiga tillstånd. Bland djurgrupper är det en kognitiv förmåga som tidigare bara bevisats hos primater.

forskarna tror att förmågan att kombinera känslomässiga signaler kan vara inneboende för hundar. Som en mycket social art skulle detektering av känslor hos människor ha hjälpt dem i deras domesticering av människor genom generationerna.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *