DesktopEnvironment

Debian stöder alla typer av grafiska miljöer, allt från fullfjädrade skrivbordsmiljöer till lättare alternativ och till och med minimalistiska men kraftfulla fönsterhanterare.

en skrivbordsmiljö ger en sammanhängande uppsättning applikationer när det gäller utseende, funktionalitet och användbarhet.

skrivbordsmiljö

quot; bredd: 185px; "”>

quot; vertical-align:middle; "”>

GNOME-projektet ger två saker: GNOME-skrivbordsmiljön, ett intuitivt och attraktivt skrivbord för användare och GNOME-utvecklingen plattform, ett omfattande ramverk för att bygga applikationer som integreras i resten av skrivbordet.

quot; vertikal-justera:mitten; "”>

Plasma av KDE är en kraftfull öppen källkod grafisk skrivbordsmiljö för Unix arbetsstationer. Den kombinerar användarvänlighet, modern funktionalitet och enastående grafisk design med Unix-operativsystemets tekniska överlägsenhet.

quot; vertikal-align:mitten; ">

Xfce är en lättviktig skrivbordsmiljö för olika *nix-system. Den är utformad för produktivitet och laddar och kör applikationer snabbt, samtidigt som den sparar systemresurser.

quot; vertikal-align:mitten; "”>

LXDE är utformad för att fungera Tja med datorer i den låga änden av prestandaspektret som äldre resursbegränsade maskiner, ny generation netbooks och andra små datorer.

quot; vertikal-align:mitten; ">

MATE är fortsättningen av GNOME 2. Det ger en intuitiv och attraktiv skrivbordsmiljö med traditionella metaforer för Linux och andra Unix-liknande operativsystem.

andra skrivbordsmiljöer tillgängliga i Debian inkluderar kanel, lxqt, Budgie, upplysning, fvwm-kristall, GNUstep/Window Maker, Sockerbegrepp WM och eventuellt andra.

fönsterhanterare

Som namnet säger kontrollerar fönsterhanterare layout, Utseende och sätt att interagera med dina miljöfönster. Medan vissa fönsterhanterare kan vara en del av din skrivbordsmiljö, fungerar vissa (som kaklade fönsterhanterare) också som fristående och utformades så småningom för det ändamålet.

quot; bredd: 185px; "”>

quot; vertikal-align:mitten; "”>

Openbox är en lätt och mycket konfigurerbar fönsterhanterare med omfattande standardstöd. Det är välkänt för sitt minimalistiska utseende.

quot; vertikal-align:mitten; ">

FluxBox är en WindowManager för X som baserades på blackbox 0.61.1-koden. Det är mycket lätt på resurser och lätt att hantera men ändå full av funktioner för att göra en enkel och extremt snabb skrivbordsupplevelse.

quot; vertikal-align:mitten; ">

Compiz är en compositing window manager för X Window System som använder 3D-grafikhårdvara för att skapa snabba compositing skrivbordseffekter för fönsterhantering.

Sök fönsterhanterare med Debtags: X11::fönsterhanterare.

Tiling Window Managers

Tiling Window Managers provide a way to control windows behavior by making them tiled, easily occupying the whole screen.

quot; width: 185px; "”>

quot; vertical-align:middle; "”>

Wmii is a dynamic window manager for X11. Den stöder klassisk och kakel fönsterhantering med utökat tangentbord, mus och filsystembaserad fjärrkontroll. Det ersätter arbetsytans paradigm med en ny taggningsmetod.

quot; vertikal-align:mitten; "”>

Awesome är en dynamisk fönsterhanterare för X11. Den stöder plattsättning fönsterhantering med utökat tangentbord, mus, och det är scriptable i Lua. Den innehåller många tillägg som kan göra det mycket kraftfullt. It replaces the workspace paradigm with a new tiling approach of non-overlaping windows.

quot; vertical-align:middle; "”>

i3

quot; vertical-align:middle; "”>

Dwm

Displayhanterare

i X Window-systemet är en X display manager en grafisk inloggningshanterare som startar en session på en X-server från samma eller en annan dator. En visningshanterare presenterar användaren med en inloggningsskärm. En session startar när en användare framgångsrikt anger en giltig kombination av användarnamn och lösenord.

Mer information: Display Manager

Display server

de flesta skrivbordsmiljöer förlitar sig för närvarande på Xorg (X Window System) och kommer så småningom att stödja Wayland i framtiden.

hur fungerar det?

Installation av en skrivbordsmiljö

under installationen av Debian erbjuder installationsprogrammet valet av vilken skrivbordsmiljö som ska installeras. Om du föredrar att installera en efter uppstart i det nya operativsystemet kan du avböja alla erbjudanden genom att avmarkera Debians skrivbordsmiljö.

en användare på Debian 10 (buster) eller Debian 11 (bullseye) skulle presenteras med menyn:

 Debian desktop environment GNOME Xfce KDE Plasma Cinnamon MATE LXDE LXQt
 • acceptera detta val ser GNOME-skrivbordsmiljön installerad.
 • utan att avmarkera skrivbordsmiljön kan en annan post, inklusive GNOME, väljas. Detta kommer att installera det valet.
 • avmarkera Debians skrivbordsmiljö och välja något annat val leder till att det valet installeras.

för en förklaring av detta beteende måste vi titta på en del av Recommends:-raden i apt show task-desktop.

 • Debians skrivbordsmiljö installerar task-desktop och kräver ett av paketen som anges ovan. Om ingen av dem finns på systemet installeras den första i listan, task-gnome-desktop, för att uppfylla beroendet. Detta är situationen när en användare endast accepterar Debians skrivbordsmiljö.
 • titta på apt show task-mate-desktop ser vi att det beror på task-desktop och mate-desktop-miljö. Ticking MATE, med eller utan Debians skrivbordsmiljö kryssat, skulle tillfredsställa task-desktop ’ s Recommends: line and install MATE istället för Gnome-standard.

efteråt är det lika enkelt att installera en annan skrivbordsmiljö som att installera ett enda paket. För vissa skrivbordsmiljöer kan du välja mellan flera metapaket beroende på om du vill installera en minimal uppsättning eller det mesta av programvaran som kommer med miljön. Se sidan som är specifik för skrivbordsmiljön du vill installera för en beskrivning av dessa meta-paket.

 • Debians Administratörshandbok: anpassa det grafiska gränssnittet

 • Debian Reference Manual: X Window System: Key packages (kapitel 7.1, 7.2)

Installera en ny skrivbordsmiljö gör den tillgänglig för ditt system, men du måste fortfarande ställa in din användarsession (se nedan) för att kunna köra den.

sessioner

sessioner hanteras vanligtvis av Visningshanteraren, som i sig är beroende av Xsession.

de flesta Visningshanterare låter dig välja vilken skrivbordsmiljö/fönsterhanterare du vill köra för nästa session och så småningom göra den standard.

Om du inte vill köra en Visningshanterare för att hantera dina sessioner kan du överväga att använda nodm – du kan vara bekväm att bara använda ett skärmskåp (t.ex. XScreensaver, slock) för att låsa dina sessioner manuellt istället för att förvänta sig att insistera på användarnamn plus lösenord för att komma in. Detta är sannolikt olämpligt för servrar, men kan mycket väl vara acceptabelt för en användares hemsystem, förutsatt att inga familjära förtroendeproblem.

Om du inte har någon Visningshanterare installerad alls kan du fortfarande starta X-miljön från konsolen med startx-kommandot, vilket är ett samtal till xinit.

 • Debian Reference Manual: X Window System: starta X Window System (Kapitel 7.5)

teman och anpassning

skrivbordsmiljöer har ofta anpassade teman som gör att du kan ändra utseendet och känslan på skrivbordet. Det enklaste sättet att anpassa din skrivbordsmiljö är att installera temapaket från systemets pakethanterare.

ytterligare anpassning är möjlig genom att redigera inställningar för grafiska verktygslådor, till exempel GTK2, GTK3, eller direkt ändra programinställningarna.

vissa terminaler som xterm och urxvt använder Xresources för att kontrollera deras utseende och funktioner.

Sök X11 teman med Debtags: x11:: tema.

Fonts

Läs om att få teckensnitt, teckensnitt rendering och andra frågor.

vanliga problem

heterogena miljöer

medan syftet med ett skrivbord är att tillhandahålla en sammanhängande uppsättning applikationer, kommer du sannolikt att blanda applikationer som kommer från flera stationära datorer som använder olika grafiska verktygslådor, med besväret att de inte kommer att integreras väl.

att få ett enhetligt utseende mellan dina applikationer kan vara utmanande och förlitar sig på lösningar som att använda teman som är speciellt utformade för att se liknande ut mellan flera miljöer och applikationer.

Vissa funktioner som skrivbordsmenyerna kan delas, särskilt för miljöer som följer FreeDesktop (XDG) riktlinjer.

standardapplikationer

att ha flera applikationer med samma syfte leder till konkurrens för vilken programvara som är tänkt att öppnas när du hanterar dina filer. Det finns flera mekanismer för att styra dessa standardapplikationer och inställningar.

resurser

slutanvändare

 • Definition av användargränssnitt.

 • displayhanterare som XDM, GDM, WDM eller KDM.

 • FreeDesktop

 • teckensnitt

 • standardinställningar

 • Xorg

 • Wayland

Cross-theming

 • qt5-GTK-platformtheme : kan hjälpa till att få liknande utseende med qt5-applikationer inom GTK-miljöer

 • Base16 : riktlinjer för att skapa liknande teman för olika applikationer.

bidragande

 • DebianArt

 • Debians skrivbordsprojekt (wiki)

 • upplösning om standardskrivbordet för Debian.

se även

 • CategoryDesktopApplication – wikisidor relaterade till grafiska program för skrivbordet

 • skrivbordsmiljö i Wikipedia

 • CategoryPortal | CategoryDesktopEnvironment

  Related Posts

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *