Amish bröllopstraditioner

Beth Rice28/02/2019

Amish bröllopstraditioner varierar från samhälle till samhälle. Traditionellt hålls Amish bröllop i slutet av hösten efter skördetid, i November eller December. I vissa samhällen firas Amish-bröllop på våren eftersom det finns så många att det inte skulle finnas tillräckligt med dagar för att vara värd för dem om de alla hölls på hösten. Amish bröllop planeras ofta på tisdagar eller torsdagar. De hålls inte på lördagar sedan dagen efter bröllopet används för att städa upp och det skulle störa söndagskyrkan och Amish fungerar inte på söndagar.

förslaget

Amish pojkar och flickor börjar leta efter en partner så ung som 16 år. Många gifter sig i början av 20-talet. båda måste vara medlemmar i Amish-kyrkan och döpas i tron för att gifta sig. Bruden att vara får inte en ring, istället brudgummen kan ge henne något som Kina eller en klocka. När ett par blir förlovat, de håller det hemligt under en tid. Bruden kommer att lita på sina föräldrar så att förberedelserna kan börja.

par som planerar att gifta sig tillkännages till sin kyrka församling efter en söndagskyrkan. Deras engagemang betraktas sedan som ” publicerat.”Bruden och brudgummen går inte i kyrkan på morgonen deras engagemang publiceras. De förblir i brudens hem där hon förbereder en måltid för brudgummen och de tillbringar tid tillsammans innan alla bröllopsförberedelser sparkar in.

bröllopsklänningen

bruden får en ny klänning att bära på sin bröllopsdag. Bruden eller hennes mamma kan sy den. Färgerna varierar mellan Amish-samhällen. I vissa kommer brudar att ha en svart klänning med en vit kappa och förkläde. Nyanser av lila eller blå är också populära val för Amish bröllopsklänningar. I vissa samhällen kan bruden välja färg på sin klänning och den bärs med en vit kappa och förkläde. Efter hennes bröllopsdag blir klänningen hennes söndagskyrka klänning. Amish brudar bär inte slöjor.

en Amish brudklänning.
Fotokredit: www.LovinasAmishKitchen.com

brudpartiet

skötare för både bruden och brudgummen är kända somnewehockers, vilket är Pennsylvania holländska för ” sidesitters.”Klänningar för bådabruden och hennes skötare är vanliga utan krusiduller. Skötare i bridalparty bär klänningar som matchar i färg och brudgummens skötare bär svarta kostymer med skjortor som matchar. Det finns ingen utsedd bästa man eller brudtärna,alla skötare är lika.

ceremonin

bröllopsceremonin hålls hemma hos bruden. Alla är uppe tidigt på bröllopsdagen. Morgon sysslor är färdiga och bröllopet börjar före 9am. En Amish bröllopsceremoni kan pågå i upp till 3 timmar med en lång Predikan och sång av psalmer. Bruden och brudgummen träffas med ministern och de rådas privat medan tjänsten pågår.

ceremonin i sig är lång, med sång avhymner, böner, skriftläsning och en predikan. Ministern ställer frågor tillparet om deras äktenskap och erbjuder en välsignelse.

firandet

förberedelserna för ett Amish-bröllop innebär mycket arbete, eftersom så många som 200-400 släktingar, vänner och kyrkans medlemmar kan förväntas delta. Konservativa bosättningar får bara bjuda in nära familj och vänner medan mer progressiva kan bjuda in familj och vänner från deras hemsamhälle och närliggande samhällen samt några engelska vänner.

bruden och brudgummen förlitar sig på hjälp från många på deras bröllopsdag. Hjälpare hjälper till att servera måltiden, diska och ta hand om Gästens hästar.

Amish bröllopsfester är långa, varar större delen av dagen. Strax efter ceremonin serverar kvinnorna måltiden medan männen sätter upp middagsbord. Det kan ta två portioner för att mata alla i närvaro. Det finns ett hörnbord som heter ” eck ” som är reserverat för bruden och brudgummen. Skötare sitter nära eck under bröllopsmåltiden. Skötare är vanligtvis inte gift och bruden och brudgummen kan försöka spela matchmakers för dem under firandet. Psalmer sjunger före och efter festmåltiden.

eck-tabellen vid ett Amish-bröllop.
Foto Kredit: LovinasAmishKitchen.com

matvalet vid ett Amish-bröllop inkluderar stekt ellerbröstad kyckling, brödfyllning, potatismos med sås, krämad selleri, coleslaw,grönsaker, äppelmos, pajer, munkar, pudding, frukt och bröd med smöroch jelly.

efter måltiden kan bruden och brudgummen gå runt till gäster med en korg fylld med godis för att ge ut som bröllopsfavörer. Detta ger dem en chans att hälsa på alla som kom.

kakan

det finns vanligtvis flera bröllopstårtor vid ett Amish-bröllop eftersom det finns så många gäster.

en vacker Amish bröllopstårta.
hämta receptet på www.Amish365.com

selleri

Ibland är det lätt att gissa om en tjej har blivit förlovad. När bruden att vara berättar sin familj de ofta Plantera massor av selleri som är en giveaway till dem som märker deras selleri Trädgård! Selleri kommer att användas i en Amish gryta som är en del av bröllopsmiddagen—det är en blandning av kyckling och fyllning med mycket selleri ingår. Det används också i krämad selleri, en vanlig sidrätter vid varje Amish-bröllop. Och istället för blommor använder Amish selleri som dekoration, ofta för bordscentra som består av masonburkar fyllda med selleri stjälkar.

selleri är en viktig del av läckra Amish bröllopsrätter.

bröllopsnatten och smekmånaden

den första natten som gift par spenderas i brudens hus eftersom hon och hennes nya brudgum kommer att delta i städningen dagen efter.

för sin smekmånad tar de nygifta tid att besöka släktingar och vänner som deltog i bröllopet. Det kommer att ta flera helger för dem att besöka alla och de får bröllopspresenter när de gör dessa rundor. De besöker flera hem varje helg, återvänder sedan till brudens föräldrars hem och bor där tills de kan skapa sitt eget hushåll. När Gift, brudgummen kommer att börja odla ett skägg som indikerar att han är gift.

För mer information om Amish bröllop traditioner, se till att besöka Amishamerica.com

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *