Kan Katter Dricka Kokosmjölk? Vad du behöver veta!

det är en saga lika gammal som tiden—en katts törst efter mjölk. Men med framsteg inom kattnäring vet vi att komjölk faktiskt är dålig för katter. Så, i försök att ge din kattunge en sval mjölk-vad är dina alternativ? Är kokosmjölk säker för katter att dricka? Kokosmjölk är giftfri för katter, men är det hälsosamt?

det finns blandade åsikter om detta. Verkligheten-moderering är nyckeln. Låt oss gå ner till fakta så att du kan välja om din katt är en kokosmjölkkandidat.

Cat ball divider 1

en titt på Kokosmjölkingredienser

kokosnötter verkar vara botemedel-alla dessa dagar från deras helande egenskaper, hälsofördelar och näringsinnehåll. Men innan du ger kokosmjölk till din katt, vill du veta allt om riskerna. Många ingredienser beror på varumärket, men de flesta alternativen kommer att likna.

skål med brunt socker och kokosnöt på träbakgrund
bildkredit: Africa Studio,

de två huvudingredienserna i de flesta kokosmjölkval är kokosnötter och socker. Ingen av dessa ingredienser finns i kattens naturliga kost.

kokosnötter är helt giftfria för katter, men de borde inte vara på menyn heller. Ingen katt skulle gärna äta kokosnöt i naturen, och därför är deras kroppar inte utformade för att bryta ner växtproteinet.

socker är hemskt för katter-och de kan inte ens njuta av det. Katter saknar grundläggande smakreceptorer som upptäcker sötma. Det finns helt enkelt inte i deras smakpalett. Så, om du någonsin trodde att din katt tyckte om mjölk för deras sugariness, stöds den helt enkelt inte av vetenskapen.

kan katter smälta kokosmjölk?

som kattägare kanske du vet att komjölk inte är bra för dina katter—oavsett hur mycket de verkar gilla det. Ett stort problem med komjölk är att katter saknar förmågan att smälta det ordentligt. Mjölk har laktos, och alla hundar och katter är laktosintoleranta.

medan kokosmjölk inte innehåller laktos eftersom den härrör från växter, tar det fortfarande en vägtull på kattens matsmältningssystem. Din katt har inte lämpliga enzymer som är nödvändiga för att bryta ner kokosmjölk.

hundar är allätande som människor, så det är därför en betydande del av deras kost består av grönsaker, frukter och korn. Katter är å andra sidan strikt köttätande varelser, vilket betyder att de bara äter kött. Om du går utanför deras primära diet kan du stöta på problem.

kattens GI-kanal kan inte bryta ner växtproteiner ordentligt. Djur-och växtproteiner skiljer sig mer än du kanske tror. I verkligheten får du bara deras system att fungera dubbelt så svårt att bryta ner mat som de inte borde äta eller dricka.

förutom proteiner är kokosnötter fulla av friska fetter och oljor—för människor. För katter kan upprepade gånger äta dessa extra fetter och oljor orsaka fetma.

har katter nytta av kokosmjölk?

som människor vet vi att kokosmjölk är full av näringsmässiga fördelar för våra kroppar. Den är fylld med vitaminer, järn, selen, magnesium och kalcium. Det hjälper till att förbättra blodtrycket och stöd i hjärthälsa. Det gäller bara människor.

två katter som dricker mjölk från skålen
bildkredit: Dmitri Ma,

För katter är det en annan historia. Men även om det kanske inte är det bästa när det gäller fetter, sockerarter och proteiner, har det några positiva effekter att erbjuda katter alls?

det verkliga svaret är att katter inte skördar någon nytta av kokosmjölk som de inte får i sin vanliga kost. Så nackdelarna överväger proffsen här.

potentiella biverkningar av kokosmjölk för katter

om du erbjuder kokosmjölk sparsamt kan det vara okej i den meningen att det inte kommer att göra verklig långsiktig skada. Resultatet kommer att variera från katt till katt, men ofta dricker kokosmjölk kan orsaka några biverkningar som du bör se upp för.

leta efter reaktioner som:
  • diarre
  • kräkningar
  • Lös, foul avföring
  • viktökning
  • upprörd mage

små mängder här och det borde orsaka minimal eller ingen reaktion men håll ett öga på. Vissa katter är känsligare än andra.

vad sägs om kokosnötvatten?

Kokosvatten kan verka som det bättre valet men tänk igen. Kokosvatten innehåller en stor dos kalium, vilket är utmärkt för oss—inte så bra för katter.

För mycket kalium i kattens blod kallas hyperkalemi. Det kan ha en massa oönskade biverkningar som svaghet, kollaps och hjärtarytmier.

några swigs av kokosnötvatten kommer inte att bli hyperkalemi, men det kan utvecklas över tiden från frekvent dricks.

Vad ska katter dricka istället?

i stället för något annat bör din katt ha massor av sötvatten tillgängliga för dem-ingen annan vätska är nödvändig. Kött och vatten är allt din katt behöver för att trivas. Eventuella extrafunktioner bör vara en sällsynthet i kattens övergripande diet.

tamkatt dricksvatten
bildkredit: AleksandarMilutinovic,

När det gäller kokosmjölk och dina katter är det stora svaret—använd ditt eget gottfinnande. Överbelasta inte din katt på den släta, söta godheten av kokosmjölk, ignorera konsekvensen. Använd med måtta på samma sätt som du erbjuder andra goda godisar till din kattvän.

garnbollsavdelare

katter och kokosnötter: Slutliga tankar

så nu vet vi att en smak av kokosmjölk här och där inte kommer att göra mycket skada. Om din katt tycker om det och du kan få dem att dricka det, är små mängder bara bra. Men kokosnöt – oavsett om det är frukten, oljan, mjölken eller vattnet—är inte lätt för kattungar att smälta.

om din katt kom in i ditt glas kokosmjölk – inga bekymmer! De kommer inte vara värre för slitage.

utvalda bilder: Elizaveta Galitckaia,

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *