hur man hittar det ultimata solskyddet för din hud (och ditt hår)

chansen är att din sommarlov 2020 har avbrutits. Men lyckligtvis lyser solen fortfarande ljust hemma, vilket ger semestervibbarna direkt till våra ytterdörrar och trädgårdar. Men innan du tar tag i dina solglasögon och går ut för en dag med att bada i strålarna, måste du komma ihåg att slather på SPF precis som du skulle göra på semester – och ja, det inkluderar under din smink.

helst bör vi alla ha solskärm året runt, men det är särskilt viktigt under sommarmånaderna när vädret är hetaste och vi spenderar mer tid ute.

men det kan inte förnekas att många hoppar över SPF eftersom det bråkar med vår hud, antingen orsakar blockerade porer och oljighet, eller annars lämnar en kritig finish. För att hjälpa dig att hitta rätt produkt som passar din exakta hudtyp och ton har vi pratat med experterna för att få deras ultimata råd…

David Burton

vad exakt är SPF?

SPF står för solskyddsfaktor. Den mäter skyddsnivån som en produkt ger dig från UVB. British Association of dermatologer rekommenderar att du alltid använder minst SPF 30, vilket blockerar 97% av UVB. För att sätta det i sammanhang blockerar SPF 15 93% och SPF 50 98%.

så finns det olika typer av UV-strålar?

ja, solen avger två olika typer av ultraviolett strålning: UVA och UVB. Den förstnämnda tränger djupt in i huden, medan UVB-strålar är kortare och bränner ytan.

hur mycket skada kan UV-strålar verkligen orsaka?

den djupa solbränna du har idag kommer att få din hud att likna en beat-up mullbär imorgon (eller om 10 år, åtminstone). Solskador visar sig i form av matthet, ojämn pigmentering och förlust av fasthet. ”Ultravioletta strålar från solen är extremt skadliga för huden och orsakar mer än 90 procent av de synliga tecknen på åldrande inklusive rynkor, sagging, grova fläckar och missfärgning av huden”, bekräftar Dr Shirin Lakhani. Både UVA och UVB spelar en roll i utvecklingen av hudcancer.

vad är det bästa sättet att applicera din SPF?

” din solskyddsmedel ska appliceras efter din fuktighetskräm och före din foundation”, säger Shirin. ”Även om du bär smink måste du fortfarande applicera varannan timme.”Det måste också tillämpas korrekt för att vara effektivt, så se till att du använder en anständig mängd. ”Solskyddsmedel bör appliceras innan du lämnar hemmet på morgonen året runt”, tillägger Dr Qian Xu. ”Även på molniga vinterdagar.”

Rex funktioner

välja en SPF

När det gäller att välja rätt ansiktsrengöring, fuktkräm eller foundation tar de flesta av oss alltid hänsyn till vår hudtyp.

dessa är de bästa ansiktssolkrämerna att bära året runt

Galleri

dessa är de bästa ansiktssolkrämerna att bära året runt

 • bästa ansiktssolkräm för multi-tasking
  + 20

 • bästa ansiktssolkräm med niacinamid
  + 19

 • bästa ansiktssolkräm för akne-benägen hud
  + 18

 • bästa ansiktssolkräm för mörkare hud
  + 17

 • bästa ansiktssolkräm för att kompensera miljöskador
  + 16

 • bästa solskyddsmedel för ansikte under smink
  + 15

så då, hur kommer det när det gäller solkräm, är vi vanligtvis kvar slathering på vilken lotion den ’organiserade’ vän förde till parken?

att applicera en SPF dagligen är viktigt för långvarig vacker hud, så du borde verkligen hitta en favorit som fungerar bra för dig.

här är några råd om vad du ska se upp för, precis i tid för din sommarlov…

fet hud

är oljefri lösningen för fet hud? Amanda Von Dem Hagen, Lead Developer på Glo Skin Beauty säger definitivt, rekommenderar att gå för en lätt fuktkräm med SPF istället.

” många solskyddsmedel som erbjuder en hög SPF-faktor tenderar att vara mycket tjockare på huden, vilket gör att den känns klibbig och fet och i sin tur främjar ytterligare hudproblem som blockerade porer och hudormar.”Julie Morris, estetisk Sjuksköterska, enkel hud, håller med och säger att oljefri solskyddsmedel är bäst om du inte vill att din hud ska känna sig fet eller överbelastad. ”tjocka krämer kan känna sig obekväma i ansiktet när de bärs hela dagen, särskilt i värmen på semester, så välj istället lätta krämer, geler, vätskor, lotioner och mineralpulver”, säger hon.

Dr Daniel Glass från Dermatology Clinic London säger att du också är säker på att du använder en solkräm som är ”formulerad för ansikte och nacke” och att ”välja en solskyddsmedel (istället för en kräm-lotion) för kroppen”.

fläckig & känslig hud

När det gäller fläckig, aknebenägen eller känslig hud, håll ett öga på ingredienslistan.

” det finns två typer av medel som används i solskyddsmedel: fysikalisk och kemisk. Några av de kemiska agenserna som används i solskyddsmedel orsakar irritation”, säger Dr Daniel Glass.

”Bensofenoner är förmodligen de vanligaste syndarna, men det finns andra kemikalier som till och med kan korsreagera med solljus för att orsaka hudreaktion.”

håll det enkelt och undvik extra onödiga ingredienser som dofter och konserveringsmedel. Tunga oljor och sheasmör är ett nej-nej.

”alkohol kan också torka ut och irritera huden, så försök och välj icke-komedogena och alkoholfria krämer”, säger Dr Yannis Alexandrides, grundare av 111skin och chef för kirurgisk praxis vid 111 Harley st.

det är också viktigt att vara så försiktig som möjligt när du applicerar dig solkräm, för att inte ytterligare irritera din hud. ”Applicera det precis som din fuktighetskräm; försiktigt släta och massera det över hela huden, var försiktig så att du inte gnuggar eller masserar huden för aggressivt”, säger Julie.

” för mycket känslig hud, prova ett mineralpulver solskyddsmedel. Dessa är lätta att damma på huden, orsakar liten eller ingen irritation och känner sig viktlösa, så att de inte får din hud att känna sig tung och överväldigad med produkten.”

torr hud

torr hud drabbade, du har tur, eftersom SPF serum är nu en sak och det finns redan massor av återfuktande fuktgivare med SPF inbyggd.

Amanda är 100 procent ombord och säger att ”välja en lätt SPF som fungerar som en fuktgivande ansiktskräm . På så sätt skyddar du din hud, samtidigt som du skördar andra hudvårdsfördelar”, säger Amanda. ”Du kan välja en torr olja SPF en kräm eller lotionbaserad SPF rekommenderas, särskilt om du vill att produkten ska hålla hela dagen”, säger hon.

mörk hud och svart hud

en av de största problemen med SPF för mörkare hudtoner är när den lämnar en vit, kritig finish. Det finns dock många solskydd för svart och mörk hud, som lovar att inte lämna den fruktade vita gjutningen, och kan avnjutas av alla hudtoner för totalt skydd. men enligt Dr Ifeoma Ejikeme, medicinsk chef för Adonia Medical Clinic och en NHS medicinsk konsult inom akut medicin, är den vita gjutningen inte alltid något som ska undvikas. Talar på Black Skin Decoded, en virtuell händelse tillägnad black beauty värd Black Skin Directory och GLAMOUR, sa hon ”var inte rädd för rollerna – speciellt om du ska bära smink över toppen.”Noterade!

hårskydd

det är inte bara vår hud som behöver skydda mot solen, vårt hår kräver också en sköld av sorter för att hålla det glänsande och hydratiserat. Solen är också en stor skyldige för färgblekning, så om du inte vill att dina längder ska bli ljusare och bli tråkiga, vill du spritz lite solskydd formulerat för hår.

de bästa solkrämerna för alla hudtyper och alla tillfällen

Skincare

de bästa solkrämerna för alla hudtyper och alla tillfällen

Lottie Winter

 • hudvård
 • 24 aug 2020
 • 14 artiklar
 • Lottie vinter

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *