Vad är en klockrörelse? En guide till klockrörelser

alla klockor — oavsett stil, design eller varumärke — drivs av en mekanism som kallas en rörelse, som i huvudsak är motorn som driver klockan. Ibland känd som en kaliber, hänvisar rörelsen till alla rörliga delar av en klocka som gör det möjligt att hålla tiden.
det finns fyra olika typer av klockrörelser, som alla fungerar annorlunda. Den här guiden hjälper dig att förstå hur varje rörelse fungerar, inklusive information om fördelar och negativa aspekter av varje typ, för att hjälpa dig att hitta din perfekta klocka. Vi täcker de fyra typerna av rörelse, inklusive:

  • manuella klockor
  • automatiska klockor
  • Quartz klockor
  • Kinetic klockor

vad är en mekanisk klocka?mekaniska klockor håller tiden med ett invecklat system av fjädrar, växlar och kuggar, som drivs av en slingrande fjäder som lagrar och långsamt släpper ut den energi som behövs för att driva klockan. Denna typ av rörelse använder inte ett batteri eller annan elektrisk strömkälla, vilket innebär att mekaniska klockor alltid har en traditionell ratt, med en uppsättning händer, snarare än en digital display. Manuella och automatiska klockor klassas som mekaniska.
Quartz klockor drivs av ett batteri, vilket innebär att de inte klassas som mekaniska klockor. De tenderar att konstrueras enklare än mekaniska klockor, eftersom batteriet tar bort behovet av komplexa urverksmekanismer. Kinetiska klockor innehåller en mekanisk rörelse, men de använder också ett batteri, vilket gör dem till en hybrid mellan de två typerna.eftersom kvarts och kinetiska klockor är elektriskt drivna kan de ha en digital display, till skillnad från en mekanisk klocka, som bara någonsin har en urtavla. En kvarts eller kinetisk klocka kan också ha elektriskt drivna specialfunktioner, som belysning eller larm.

vad är en manuell klocka?

en manuell klocka — ibland kallad en slingrande klocka — är en klocka som använder en mekanisk rörelse och måste regelbundet lindas för hand för att hålla exakt tid. Frekvensen av detta varierar mellan olika mönster, men de flesta manuella klockor kräver daglig lindning.
Hur fungerar manuella klockor?
en manuell klocka består av rörliga delar som lindas upp för hand. Rörelsen i en mekanisk klocka är extremt invecklad, innefattande 50-300 separata delar. Den centrala komponenten är huvudfjädern, som avvecklas manuellt och sedan gradvis avlindas, vilket ger den energi som behövs för att driva resten av rörelsen.
är manuella klockor bra?
manuella klockor ses ofta som samlingsbara lyxartiklar, värderade för det utsökta hantverket bakom varje design. Till skillnad från automatiska klockor behöver de inte bäras regelbundet för att avveckla, vilket innebär att de kan lämnas i lagring eller bara bäras ibland. De kräver daglig lindning, vilket innebär att de kanske inte är för alla, särskilt om du sannolikt kommer att glömma att avsluta din klocka. Men många mekaniska klockägare har möjlighet att interagera med sin klocka varje dag, vilket gör den dagliga lindningsprocessen oavgjort för många människor.
hur ofta klockan kräver lindning beror på klockans märke och individuella design, men för de flesta tenderar det att vara minst en gång om dagen. Klockan lindas med kronan vid kanten av urtavlan, vanligtvis tar mellan 20 och 30 varv för att helt avveckla mekanismen. Om en manuell rörelse låter som valet för dig, var noga med att ta en titt på våra samlingar av klassiska urmakare som Omega, Tudor och Rolex.

vad är en automatisk klocka?

en automatisk klocka har en självlindande rörelse som drivs av bärarens rörelser under användning. Det betyder att det inte kräver manuell lindning medan det klassas som en mekanisk klocka. Majoriteten av mekaniska klockor som produceras idag har automatiska rörelser.
Hur fungerar automatiska klockor?
i en automatisk klocka drivs rörelsen av en huvudfjäder, som långsamt släpper ut den energi som behövs för att driva klockan när den rullas upp. Huvudfjädern lindas upp av en speciellt skapad uppsättning hjul och en rotorvikt. Detta förflyttas av bärarens handleds naturliga rörelse under användning, snurrar Rotorns vikt och lindar upp huvudfjädern. Det betyder att så länge klockan bärs de flesta dagar behöver den inte avvecklas manuellt, och det kräver inte heller en elektrisk strömkälla.
är automatiska klockor bra?
eftersom mekanismen är helt automatiserad kräver en automatisk klocka inte en elektrisk strömkälla för att fungera, vilket betyder att den inte behöver batterier. Det behöver inte heller regelbunden lindning, till skillnad från en manuell klocka. En automatisk klocka måste dock bäras nästan varje dag för att hålla exakt tid. Om klockan ska förvaras ska den förvaras på en klocklindare, vilket gör att rörelsen tickar.
komponentdelarna i en automatisk klocka tenderar att vara mycket högkvalitativa, eftersom slitstarka delar behövs för att hålla de interna mekanismerna smidiga. Till exempel används syntetiska rubiner ofta som lager, eftersom de tål de höga temperaturer som orsakas av friktion, vilket förhindrar att de inre mekanismerna slits ner. Kvaliteten på komponentdelarna innebär att automatiska klockor vanligtvis är byggda för att hålla, och kan till och med fungera i generationer om de sköts ordentligt och servas.precis som deras manuella motsvarigheter är det noggranna hantverket hos en automatisk en stor dragning för köpare. Den arbetsintensiva crafting processen innebär att automatiska klockor tenderar att vara dyrare än elektriska konstruktioner, och så brukar anses lyxartiklar, varav många kommer att hållas under en livstid och kan även bli familjens arvegods. Om du letar efter en klocka i en traditionell mekanisk stil, men inte vill behöva avveckla det dagligen, sedan bläddra vår samling av preowned automatiska klockor från ikoniska märken som Rolex, TAG Heuer, och Cartier.
vad är en kvarts klocka?

en kvarts klocka är en batteridriven klocka som använder en bit kvartskristall för att hålla tiden. När du kör en elektrisk ström genom en kvartskristall vibrerar den med en nästan perfekt konstant frekvens. Denna konsekventa vibrationshastighet gör att klockan kan hålla mycket exakt tid.
eftersom denna typ av klocka är beroende av en elektrisk strömkälla behöver den inte en komplex mekanisk urverksrörelse eller huvudfjäder för att fungera.
är kvarts klockor bra?
High-end kvarts klockor kan hålla mycket exakt tid-ibland inom några sekunder om året. Till skillnad från mekaniska typer har de inte många rörliga delar, vilket innebär att de också är mer hållbara än automatiska och manuella klockor. Designens strömlinjeformade enkelhet ger också mer utrymme för specialfunktioner inom klockan: till exempel kompasser, höjdmätare, termometrar, larm och Belysning.
som kvarts klockor görs med färre komponenter, de tenderar också att vara mycket lättare och smalare än sina mekaniska motsvarigheter. Du kan hitta ljus, fashionabla kvarts mönster i vår samling av klockor av klassiska urmakeri varumärken som Chopard, Cartier, och Ebel.
vad är en kinetisk klocka?

en kinetisk klocka använder ett batteri som laddas av bärarens rörelser under användning. Den använder också en liten bit kvartskristall för att reglera exakt tid. Detta innebär att den innehåller aspekter av både mekanisk och kvartsdesign.
Hur fungerar kinetiska klockor?
en kinetisk klocka använder en mekanisk rörelse som drivs av ett självladdande batteri. Kinetiska klockor har en liten mekanism på baksidan av rörelsen, som snurrar när bäraren flyttar handleden. Denna rörelse omvandlas till elektrisk energi och lagras i ett uppladdningsbart batteri. Detta batteri ger sedan den energi som behövs för att driva klockan.Kinetic klockor har också en bit syntetisk kvartskristall integrerad i designen. När en elektrisk ström passerar genom kristallen börjar den vibrera med en konstant frekvens. Detta ger klockan något konsekvent att mäta tiden mot, så att klockan kan berätta exakt tid.
är kinetiska klockor bra?eftersom kinetiska klockor använder både en mekanisk rörelse och en kvartskristall, kan de beskrivas som halvvägs mellan en automatisk och kvartsur. Så de har många av fördelarna med varje typ: precis som automatiska klockor behöver de inte Manuell lindning, och de håller tiden lika exakt som en kvartsdesign.
men de erbjuder också några fördelar som automatiska klockor inte gör: till exempel kan en kinetisk klocka fortsätta att fungera i upp till sex månader, även om den inte bärs varje dag. Kinetiska stilar av vissa märken, som Seiko, kan till och med gå i viloläge för lagring och fortsätta att berätta exakt tid så sent som fyra år efteråt. Batterierna måste dock ändras så småningom, och det kan vara relativt dyrt jämfört med att byta batterier i en kvartsur.

kvarts eller automatisk: vilken typ av klockrörelse är bäst?
medan varje typ av klockrörelse har sina fördelar och negativa egenskaper, beror den bästa klockan för dig helt på din livsstil och personliga smak. Det finns ingen definitiv bästa typ av rörelse: i slutändan kan bara du bestämma vilken typ av klocka som är rätt val för dig.
Detta diagram ger en överblick jämförelse av fördelar och nackdelar med varje typ av rörelse, för att hjälpa dig att fastställa vilken typ av klocka som passar dig bäst.

Automatisk manual Kinetic Quartz
behöver ersättningsbatterier? No No Yes, although this will depend on how often the watch is worn Yes, every 1–2 years
Requires manual winding? No Yes No No
Mechanical movement? Yes Yes Yes, but design also includes batteries No
Needs to be worn regularly to function? Yes No Yes No
Cost? typiskt den dyraste på grund av hantverk och komplexa mekaniska komponenter vanligtvis dyrt, på grund av hantverk och komplexa mekaniska komponenter brett utbud av lägre budget alternativ tillgängliga, på grund av enkelheten i designen vanligtvis ganska dyrt, men det finns några lägre budgetalternativ tillgängliga
håller exakt och mycket exakt tid? ganska exakt, men kommer vanligtvis att förlora några sekunder varje dag ganska exakt, men kommer vanligtvis att förlora några sekunder varje dag och kan vara opålitliga om de inte lindas ordentligt Ja, ofta inom några sekunder om året/td> Ja, ofta inom några sekunder om året
högt värderad / sannolikt att bli en samlarobjekt? Yes Yes Yes No
Can it use a digital display? No No Yes, but usually have traditional dials Yes

What else should I consider?

När du handlar efter en klocka kanske du också vill ta hänsyn till vilken typ av aktiviteter du ska göra när du bär din klocka och om du behöver en vattentät design: Du kan läsa mer om hur vattenmotstånd mäts i vår guide.
för många människor är en klocka främst ett stiluttalande. Det betyder att en klocka inte får bäras varje dag, men bara för att passa vissa kläder eller tillfällen. Om du inte planerar att bära din klocka varje dag kanske du vill undvika automatiska eller kinetiska typer, eftersom dessa behöver regelbundet slitage för att fungera. Istället kanske du vill handla för en kvarts eller kinetisk typ och gå till ett visst märke eller design som passar den stil du hade i åtanke. Kom ihåg att vi erbjuder en enorm samling av preowned klockor, inklusive stilar för både män och kvinnor av en rad legendariska urmakare, så se till att ta en titt på vad vi har i lager.
Med så många olika klockrörelser att välja mellan kan det vara överväldigande att hitta den bästa designen. Men om du noggrant överväger de råd vi har listat här, borde du inte ha några problem att utarbeta vilken rörelsestyp som passar din livsstil och personliga smak.
om du fortfarande behöver lite mer hjälp med ditt beslut, eller om du har frågor om någon av klockorna i vår samling, tveka inte att kontakta vårt team, som gärna hjälper dig att hitta den perfekta klockan.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *