Testad: 1995 Volvo 850 T-5R är en flygande gul tegelsten

Från maj 1995-utgåvan av bil och förare.det var antingen Sir Isaac Newton eller Mike Tyson som en gång sa: ”för varje handling finns det en lika och motsatt reaktion.”Således släpper Sports Illustrated en ny baddräktsfråga, och nyheterna rapporterar vederbörligen en alarmerande ökning av väntrummet periodisk stöld. På samma sätt avslöjar Volvo en ny modell och bil och förare sätter en röd Lamborghini på omslaget igen.

Annons – Fortsätt läsa nedan

Okej, så kanske namnet ”Volvo” fortfarande rankas under ”Dan snarare” på den vilda och galna mätaren. Men i sanning kan mätaren använda lite uppdatering. Trots allt lossade Volvo för länge sedan toppknappen på sin företagsskjorta med så smakfulla bilar som 740 Turbos och den förstärkta 850 sedan och Sportswagon. Och nu hotar företaget till och med att visa upp lite brösthår med sin mest obrutna modell ännu: 850 T-5R.

Bill delaneycar och Driver

obruten, det vill säga Volvo-stil. T-5R är inte en högsträckt megacar som syftar till prestationshimlen. Inga exotiska turbo tricks här, inga ”avancerade” instrumentskärmar, ingen kosmetisk pålning. Istället har Volvo fokuserat på några enkla, anmärkningsvärda tweaks för att höja prestandafältet för ett redan bra erbjudande.

i vår senaste och glödande recension av Volvos swift 850 Turbo-vagn nämnde vi att upphängningens chockkontroll kan dra nytta av ”en touch mer fasthet.”Vi antydde också att kurvtagningen skulle kunna förbättras. Och även om vi inte förklarade det, behöver det sägas att det alltid finns utrymme för en docka mer kraft?

Annons – Fortsätt läsa nedan

toppar: massor av brawn matchade med hövlighet och utrymme.

Nu vet vi bättre än att tro att någon faktiskt skulle uppmärksamma oss, men i själva verket t-5R adresserar vår 850 Turbo önskelista. På vissa sätt, som vi får se, mer än vi hade hoppats på.

detta är en kortsiktig, begränsad upplaga maskin: Volvo räknar med att bygga totalt 1000 T-5Rs, i både fyrdörrars sedan och vagnvarianter (den senare stilen kommer att stå för cirka 10 procent av mixen). Priserna är $ 36.350 för sedan och $38.056 för vagnen-cirka fem grand mer än 850 Turbos, men inklusive de flesta av deras extrautrustning som standard. (Förresten, Volvo har inte riktigt en exakt förklaring till” T-5R ” moniker. ”Turbo 5-cylindrig Racing” verkar vara den favoriserade dechiffreringen.)

Bill Delaneycar och Driver

precis som BMW: s M3 är T-5R klädd för att skilja sig från sina vanligare syskon. Inkluderat är en nedre främre luftdamm (med dimljus), 17-tums titangråa femtaliga legeringshjul och ett högeffektfärgjobb. Färgen är unik för bilen och bär det geniala namnet ”T-5R Yellow” (en mer konservativ svart—bara kallad ”Black”—finns också).

Annons-Fortsätt läsa nedan

parad till en slick-shifting elektronisk fyrväxlad automatisk vår T-5R-vagn bränd till 60 mph på bara 6,7 sekunder.

även hög effekt är kraftverket: en enkel justering av det elektroniska motorstyrningssystemet är ansvarig för en ökning av 18 hästkrafter jämfört med standard 850 Turbos. Med dessa tweaks levererar T-5R: s 20-ventil 2,3-liters femcylinder 10,9 Pund boosttryck (jämfört med standard Turbo 9.6) i upp till sju sekunders fullgasacceleration. Resultatet är 240 hästkrafter vid 5600 rpm.

det tillagda hästtrycket betyder en whiff mer frosting på en redan söt prestationskaka. Parad till en slick-shifting elektronisk fyrväxlad Automatisk (den enda överföringen som erbjuds), brände vår T-5R—vagn till 60 mph på bara 6,7 sekunder-tre tiondelar snabbare än vår sista 850 Turbo-vagn. Därifrån visade sig de två bilarna vara jämnt matchade-T-5R var en tiondel snabbare i kvartmilen och vid 149 mph hade en 2-mph fördel i toppfart.

Bill Delaneycar och Driver

detta skulle vara blåsande hastighet för alla bilar—än mindre en som kan färja hela familjen till en pannkaka kvällsmat. Så att en exhibitionistisk förälder försöker en utbrändhet efter kakor på skolparkeringen, men alla T-5Rs har ett elektroniskt dragkontrollsystem för att bromsa hjulspinn under 25 mph.

Om 850 Turbo-vagnen behövde ”en touch mer fasthet”, tar T-5R den på och sedan lite. Större rullstänger och tauter chocker ger kontroll över körrörelserna, men kanske den största hanteringsförändringen åstadkommes genom tillägg av 205/45zr-17 Pirelli P Zero-däck. Dessa lågprofilerade gumballs hjälper till att öka kurvgreppet till 0,79 g (jämfört med 850 Turbo-vagnens 0,76). Dessutom finns det en nyfunnen kant till styrningen – en taktil precision som förbättrar 850 Turbo-vagnens redan exemplifierande känsla.

Annons – Fortsätt läsa nedan

LOWS: grym grov väg, potentiellt visuellt trauma hos en Volvo i gult.

ändå är Pirellis med låg profil kostsamma på andra sätt. Körkvaliteten lider dramatiskt-till den grad att även den högkontrollerade publiken kommer att invända. Vår T-5R slog över små trottoarbrott och kraschade över medelstora grytor. På djupare hål hotade den att stympa sina snygga hjul. Och detta var på de allmänt oroliga vägarna i södra Kalifornien. På den skumma asfalten runt vår hemmabas i Michigan skulle T-5R sannolikt ha all körkomfort hos en stålkanot som kör grunda forsar.

Bill Delaneycar och Driver

med rätta förutse att inte alla kunder—även de mer prestandamedvetna drivrutinerna som dras till T-5R-vill ha sådan ojämnhet över vägen, erbjuder Volvo 205 / 55zr—16 Michelin MXMs på titangrå 16-tums legeringar som ett kostnadsfritt alternativ. Medan vi inte testade dessa mer körvänliga löparskor, misstänker vi att den extra motståndskraften som Michelins högre sidoväggar ger skulle vara värt eventuella hanteringsstraff.

t-5R-kabinen liknar den fyrkantiga 850 Turbo-interiören-med utsmyckningar. De redan utmärkta lädersätena har extra sidostöd, och själva lädret är trimmat med ett riktigt snyggt faux-mocka material (det är också på ratten och mittkonsolen). Ljudsystemet är plumped upp med en robust förstärkare.

Annons – Fortsätt läsa nedan

Bill Delaneycar och Driver

det är överflödigt att nämna säkerhetsutrustning i en Volvo, men T-5R är full av skyddsfunktioner. Det finns naturligtvis dubbla krockkuddar, men också sidokrockkuddar för båda främre passagerarna. Och T-5R bär dagsljus, men det är inte klart för oss vilket är säkrare: att inte ha dagsljus eller ha dem utan att bli badgered av en bastant bilist som ropar, ” hej! Du i Volvo! Dina jävla lampor är på!”

domen: snabb och styv nog för att bryta ny Volvo-Mark.

naturligtvis finns det en” lika och motsatt reaktion ”i det här fallet också: tryck på t-5R: s högra pedal mot golvet och visa loudmouth att” Volvo ”nu betyder” snabbaste produktionsvagn i Amerika.”

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *