Sträckmärken vid lyftning av vikter

...
Jupiterimages/Photos.com/Getty Images

lyftvikter hjälper till att stärka ben och muskler och kan också förbättra kroppens övergripande utseende. Den dåliga nyheten är att regelbunden tyngdlyftning kan öka risken för att utveckla streckmärken. Dessa förekommer på huden som långa rosa eller rödaktiga streck, och de är medicinskt kända som striae.

huvudorsaken

Ungdomar och gravida kvinnor drabbas ofta av streckmärken på grund av snabb viktökning. När du går upp i vikt snabbt har din hud inte tid att anpassa sig, och ett ämne som kallas kollagen produceras inte normalt. Detta orsakar i sin tur ärr att utvecklas som visas som streckmärken. Tyngdlyftning kan ha samma effekt på kroppen som graviditet eller puberteten. Genom att få mycket muskler på kort tid har din hud inte tid att anpassa sig. De viktigaste områdena som påverkas av streckmärken är axlar, armar och bröst.

steroider

steroider är kända som prestationshöjande läkemedel eller ergogena hjälpmedel. Ofta använder kroppsbyggare och fritids tyngdlyftare dem för att få mer storlek och styrka. Kronisk användning av orala eller systemiska steroider är en orsak till streckmärken. Att de får dig att få muskelmassa snabbt, fördubblar du dina chanser att utveckla streckmärken när du använder dem. Dessutom, steroider är olagliga och de kommer med ett antal biverkningar såsom minskad sexlust, minskat spermieantal, skallighet och leversjukdom.

behandlingar

När det gäller behandling av streckmärken finns det ingen brist på krämer, oljor, salvor och salvor på marknaden. Tyvärr tränger ingen av dessa produkter in i huden tillräckligt djupt för att göra något bra. En av de mest lovande behandlingarna är laserterapi. Denna behandling hjälper till att minska färgen på streckmärken och ger huden en mjukare konsistens. Ingenting är dock effektivt för att ta bort streckmärken helt.

förhindra streckmärken

När du lyfter vikter finns det flera saker du kan göra för att förhindra streckmärken. Först och främst undvik användning av steroider. Detta kan inte bara förhindra streckmärken, men det kan också förhindra alla andra negativa biverkningar de orsakar. Istället för att lyfta maximala vikter, sikta på ett måttligt motstånd som du kan lyfta i intervallet 10 till 12 rep. Istället för att bara göra tyngdlyftning hela tiden, lägg till cardio i dina träningspass. Detta hjälper till att hålla din vikt nere. Ur kostsynpunkt, äta tillräckligt med mat för att bränna dina träningspass, men gå inte överbord. Snabb viktökning bidrar totalt sett till streckmärken.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *