Snabbväxande grönsaker

grönsaker som växer snabbt

grönsaker som växer snabbt

Ibland vill du bara inte vänta på att dina grönsaker växer. Om du växer inomhus eller i ett växthus med begränsat utrymme kan detta vara särskilt sant. Ibland vill du bara maximera din trädgård genom att odla snabba grönsaker först och sedan plantera långsammare växande efteråt.

”snabbväxande” är naturligtvis en subjektiv term. Hur snabbt är snabbt? I denna artikel avses med ”snabbväxande” att det tar 60 dagar eller mindre att bära mogen frukt.

skäl att växa snabbt växande grönsaker

som sagt är snabbväxande grönsaker ett bra sätt att maximera dina avkastningar. Många växthusodlare håller fast vid snabbare växande grönsaker för att få så många grödor som möjligt på ett år. Ett växthus är mycket dyrare att underhålla, per kvadratmeter växande utrymme, än en utomhus trädgård är, så att få mest ”bang för pengarna” är viktigt.slutligen, om du har en begränsad säsong (kanske du bor i en kallare växande zon som Zon 3 till 5), kan du hjälpa till att maximera din trädgårds produktion genom att odla snabbväxande grönsaker först eller sist för att få fler grödor på samma tid.

oavsett anledning är det enkelt att välja sorter och få dem att producera snabbt.

snabbast växande trädgårdsgrönsaker (40 dagar)

dessa är grönsaker som kan vara klara på 40 dagar eller mindre:

Radish

rädisor

rädisor

vissa rädisor sorter kommer att gå från frö till mogen växt i så lite som tre veckor, så du får skarpa provsmakning krispigt behandlar förvånansvärt snabbt. Om du verkligen gillar rädisor kan du hålla din skörd konstant genom växtsäsongen helt enkelt genom successionsplantering. Läs mer om att odla rädisa.

senapsgreen

senapsgreen

senapsgreen

skörda senapsgreen när de är unga och ömma. Skär de stora yttre bladen och lämna de inre bladen för att fortsätta växa. De producerar gröna på 40 dagar. Läs mer om hur man odlar senapsgrönsaker.

lösblad sallad

lösblad sallad är sallader som inte har ett kompakt huvud. Liksom senapsgrönsaker kan du klippa ut de yttre bladen medan de inre fortsätter att växa. Läs mer om odling av lösblad sallad här. Det är en bra växt för nybörjare.

spenat

spenat

spenat

spenat kan nå mognad på bara 40 dagar. Läs mer om odling av spenat. Den kan också odlas i svalare klimat och är laddad med vitaminer och mineraler. Om du sår spenatfrön med några veckors mellanrum kan du få en kontinuerlig tillförsel.

gräslök

gräslök

gräslök

gräslök är också perenner så de kommer att växa snabbt och komma tillbaka varje år. Du kan lära dig mer om växande gräslök här. Gräslök har den extra fördelen att ha fin lavendel och vita blommor.

snabbväxande trädgårdsgrönsaker (60 dagar)

grönsaker redo på 60 dagar eller mindre inkluderar:

Zucchini

zucchini

zucchini

Zucchini är en produktiv och grönsak att växa på 45-55 dagar. Läs mer om odling av zucchini här. De producerar normalt så mycket att du inte ens behöver befrukta. Zucchini är varma väderväxter.

sommar Squash

sommar squash

sommar squash

som namnet antyder producerar dessa grönsaker frukt under de varmare månaderna. Detta är en annan gröda som är lätt att växa och mycket produktiv. Se mer om hur man planterar och tar hand om sommar squash här. Zucchini är en sort av sommar squash men det finns fyra typer.

gurkor

gurkor är populära snabbväxande grönsaker eftersom de också kan odlas i en behållare. Gurkor kan slutföra sin tillväxt på 50-70 dagar. Läs mer om odling av gurkor. Smaken av hemodlade gurkor vs. köpta butiker gör att du vill växa mer.

ärter

Pease mogna på 55-70 dagar och är vanligtvis lätta att växa. De är en sval väderskörd som föredrar marktemperaturer på cirka 45 grader. Du kan lära dig mer om hur man odlar ärter här. Ärtplantor behöver en konstant tillförsel av kväve, så de kan inte planteras och glömmas bort.

tidig kål

tidig kål

tidig kål

tidig kål kan vara redo för skörd på 60 dagar. Det har inte det täta centrum som vanlig kål utvecklas. Dessa är specifika kål som är mindre och inkluderar dessa specifika sorter: Copenhagen Market, Golden Acre, Early Dark Green Savoy, Early Jersey Wakefield, Marion Market, Emerald Cross Hybrid och Stonehead Hybrid. Läs mer om att odla tidig kål här.

Bush bönor

Bush bönor är också kända som snap bönor. Denna typ av böna växt växer är en buske i stället för upp en stolpe. De är lätta att odla men lite svårare att skörda än polbönor. Läs mer om att odla buskbönor. Dessa tar 45-65 dagar att mogna.

Kale

Rysk grönkål i trädgården

Rysk grönkål i trädgården

grönkål är lätt att växa. Läs om växande grönkål. Det finns många olika sorter av grönkål som växer i olika hastigheter. De snabbast växande är blå rustning och röd ryska men nästan alla kommer att vara redo för skörd på 60 dagar.

blomkål

blomkål är faktiskt en kål, men inte lika lätt att odla som vanlig kål. Det kommer att vara klart att skörda på 50-70 dagar. Se mer om odling av blomkål här. Denna gröda är mycket temperaturkänslig.

betor

betor

betor

betor är en mycket kall hjärtlig gröda och de tar en hel del vattning. De finns också i många sorter men de flesta är redo för skörd mellan 55-70 dagar. Läs mer om växande betor i den här artikeln.

rovor

rovor finns i många sorter. Den” tidiga ” sorten kan vara redo för skörd på bara 5 veckor, men de andra typerna kan ta 6 till 10 veckor. Läs om plantering och vård av rovor här.

Kohlrabi

Kohl rabi

Kohl rabi

Kohlrabi är mer torktålig än rovor och den kan skördas fram till December. Detta är en annan växt som finns i kålfamiljen. Den kan vara klar för skörd på 50-65 dagar. Lär dig om att odla Kohl Rabi.

Scallions

dessa är fantastiska växter för nybörjare med smak av lök, men snabbare att växa. De kan vara redo för skörd på 60 dagar. Du kan läsa mer om växande scallions här.

Collards

collard greens

collard greens

Collard greens är varma väderväxter. De är redo för skörd på 60 dagar. Bladen kan plockas när som helst de når en ätbar storlek. Läs mer om collard greens här.

schweizisk Chard

schweizisk chard kan vara redo att skörda på 4 till 6 veckor. Det är ett snitt och kom igen växt. Läs mer om plantering och vård av schweizisk Chard.

Broccoli

Broccoli kan odlas på hösten eftersom den kan växa i svalare temperaturer. Inte alla sorter mognar på 60 dagar. Dessa tre typer växer snabbt: Flash, Umpqua och zigenare. Läs om att plantera broccoli.

snabbväxande örter

försök också odla örter. De flesta örter har ett 45-60 dagars mognadsfönster (med undantag för de som skördats för utsäde), beroende på sort, så du kan prova många av dem för att få bra resultat. Basilika och koriander är snabbt växande örter att prova i din trädgård.

trädgårdstips för snabbväxande grönsaker

vissa traditionellt långväxande grönsaker kan skyndas tillsammans med lite beskärning och nipping. Gurkor kan få sina vinstockar tränade uppåt och trimmade för att hålla dem korta (4 fot eller så). När de växer på en trellis får de vanligtvis mer solljus och så mogna snabbare och håller växttillväxten kort skyndar fruktbärande. Detta fungerar också för squash. Du kan också hålla creepers trimmade på jordgubbsplantor för att uppmuntra fruktning.

ett annat populärt val är garbanzo bönor (kikärter). Dessa kan skyndas med extra vatten och genom att trimma buskarna för att hålla dem mindre.

vill du lära dig mer om snabbväxande grönsaker?

kolla in dessa webbplatser:
http://urbanext.illinois.edu/veggies/basics.cfm
http://www.extension.umn.edu/distribution/horticulture/M1227.html

CC flickr foto med tillstånd av Kasia

rädisor gräslök och grönkål med text overlay snabbväxande grönsaker

rädisor gräslök och grönkål med text overlay snabbväxande grönsaker

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *