ska du vara orolig om ditt barn sover med munnen öppen?

de flesta föräldrar krånglar över att deras barn inte får tillräckligt med sömn och om du märker att ditt barn sover med munnen öppen, vad ska din reaktion vara? För de oinitierade kan andning genom munnen vara ett tecken på övre andningsproblem som kan leda till vissa komplikationer senare i livet.

vad betyder det om de sover med munnen öppen?
spädbarn andas genom näsan nästan alltid. Barn i åldern 3-4 månader har ännu inte bildat andningsreflexen med munnen när de sover. Den enda anledningen till att de andas genom munnen är att deras nasala passage hindras på något sätt.
det är ofta ett svar på en blockering i ditt barns övre luftväg. Det är förmodligen något ofarligt som en blockerad näsa eller någon allergi. Det kan dock också indikera några mer komplexa förhållanden.
problemet med andning genom munnen är att det inte är lika effektivt som att andas genom näsan. Syret som absorberas när du andas genom munnen är betydligt mindre. Din näsa hjälper också till att filtrera bakterier och irriterande ämnen som munnen inte kan.
här är några anledningar till att ditt barn kan andas genom munnen medan de sover.
slem
om ditt barns näsa är fylld eller blockerad kan det tvinga dem att andas genom munnen. Detta kan bero på feber eller vissa allergier. Spädbarn kan inte rensa slem på egen hand så att andas genom munnen kan vara en kompensationsmekanism.det kan också vara ett tecken på sömn apnea vilket innebär att ditt barns övre luftväg hindras när de sover. Hos barn orsakas detta ofta av förstorade tonsiller och adenoider. Andra symtom på sömnapnea är snarkning, rastlöshet och pauser vid andning.
avvikit septum
det kan orsakas av en abnormitet i brosket som skiljer ditt barns näsborrar. Detta leder till andningssvårigheter genom näsan och är vanligt hos barn som har en smal överkäke.
vana
ibland bildar barn bara en vana att andas genom munnen. Detta kan hända efter långvarig sjukdom som tvingade dem att andas genom munnen.
hembehandlingar för att förhindra att ditt barn andas genom munnen
om ditt barn fortsätter att ha problem med att andas genom näsan när de sover, kanske det är dags att se läkaren. Detta hjälper dig att utesluta eventuella hinder för ditt barns luftväg. Du kan använda följande för att lindra trängsel hemma själv
Luftfuktare: att lägga till fukt i luften kan hjälpa till med en täppt näsa. En luftfuktare med kall dimma är lämplig för spädbarn. Du kan också köra ett varmt bad för att skapa ånga och sitta med ditt barn i badrummet ett tag.
Bulb spruta: du kan suga slem ur ditt barns näsa med en glödlampa spruta. Var försiktig och mild så att du inte skadar näsan
Saline wash: spraya lite saltlösning som kan hjälpa till att tunna slem innan du suger ut det.
möjliga komplikationer av andning genom munnen
munandning kan få stora konsekvenser. Några av de obehag och problem som kommer med andning genom munnen är

  • svullna tonsiller
  • torr hosta
  • inflammerad tunga
  • Foul breath

ett av de långsiktiga symptomen inkluderar long-face syndrom som får ditt barns nedre ansiktsdrag att förlängas. Dessa kan korrigeras kirurgiskt.
lägre mängder syre i ditt barns blod kan orsaka hjärtproblem senare i livet. Dessutom sover de inte lika bra som barn som andas med näsan vilket har övergripande effekter på deras hälsa.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *