Henry VIII och Anne of Cleves: resan till ett dömt äktenskap?

många känner till historien om Henry VIII: s mest kända fru, Anne Boleyn. Men hur många känner till detaljerna i hans kortlivade äktenskap med sin fjärde fru Anne of Cleves? Skickas från sin hemstad i Tyskland för att börja livet som en ny brud och drottning av England, saker kunde inte ha gått illa.

född den här dagen (22 September) år 1515 var Anne dotter till en framstående tysk hertig. Hennes familj hade förmodligen stora förhoppningar om äktenskapet med Henry VIII, den mäktiga kungen av England. Diplomatiskt var det en perfekt match, men romantiskt gick det fel från deras allra första möte.även om Henry VIII hade gillat porträttet Hans Holbein hade målat av Anne, när han träffade henne blev han besviken och anförtrodde sin huvudminister Thomas Cromwell sin besvikelse. Han ogiltigförklarade äktenskapet bara några månader efter att de förklarade sina löften och den 13 juli 1540 återvände Anne sin vigselring. Hon hade varit på engelsk mark i bara sex månader.

Vi tittar närmare på Annes oroliga resa, följer hennes fotspår från Tyskland och på flera ställen där hon stannade i England, nu i vård av English Heritage.

varför Anne av Cleves?

dotter till William, hertig av J Jacoblich-Cleves-Berge, en inflytelserik adelsman med länder norr om Dusseldorf, Anne var bara 24 år gammal. Hon hade uppfostrats av en hängiven katolsk mamma i en skyddad miljö i Cleves (nordvästra Tyskland).i England hade Henry förlorat sin tredje fru, Jane Seymour. Jane hade gett honom en son, men nu ville han säkra sin dynasti med en annan. Han behövde också bilda en allians för att underlätta sin politiska isolering efter försoningen av Karl V, den heliga romerska kejsaren och Francis I, kung av Frankrike. Båda männen hade lovat att inte alliera sig med Henry och påven Paul III uppmanade dem att attackera England.allianser förseglade av äktenskap var rutinmässiga i dagens dynastiska politik. Cleves var en del av en konfederation av tyska stater, Schmalkaldic League, med sina egna politiska och religiösa problem med kejsaren och påven, och var benägen till självständighet och reform.

Anne var en del av alliansavtalet, för vilket förhandlingarna förlängdes från Mars till oktober 1539. Henrys sändebud och utländska ambassadörer rapporterade positivt om Anne, och Henry instruerade Hans Holbein att resa och ta sitt porträtt. Hans målning, som överlever, visar en attraktiv och självsäker ung kvinna.

porträtt av Anne of Cleves av Hans Holbein den yngre

porträtt av Anne of Cleves av Hans Holbein den yngre

från Cleves till London: Annes resa till England

Anne lämnade Cleves den 26 November 1539 och reste över land. Det var vinter och resan gick långsamt genom Antwerpen, Brygge och Dunkirk. Hon nådde engelska territoriet, Calais, senast den 11 December. Dåligt väder höll henne där sexton dagar, men så småningom korsade hon Dovers Sund den 27 December.

det var en grå vinterdag och även om man gjorde för Dover, tvingades fartygen norrut av vind och tidvatten. Så småningom, flera båtar knastrade in i gruset på stranden vid Deal i Kent. Av en steg Henrys blivande fru. Detta var Annes första gången i England och hon talade inte engelska.

Anne vilade i några timmar i det nya slottet vid Deal i Kent, en oavslutad fästning med rum som knappast passar en framtida drottning. Idag, även om mycket har förändrats där, kan du gå i Annes fotspår, i lägenheterna på första våningen och se en ny utställning som utforskar hennes plats i Henrys Värld. Du kan möta Anne på bottenvåningen, där du kan lyssna på henne och andra ’röster’ av nyckelaktörer i europeisk maktpolitik vid den tidpunkt då affären byggdes.

Pebbles framför Deal Castle

Deal Castle, där en ny utställning avslöjar Anne of Cleves plats i Henrik VIII: s Värld

Från Deal reste Anne i mörker till mer lämpliga kungliga lägenheter i Dover Castle. Dessa överlever också idag, på första våningen i great tower, men mycket förändrade.

Anne åkte till Canterbury på en stormig vintermorgon den 29 December. Där stannade hon i den tidigare abbotens logi vid St Augustine ’ s Abbey, som Henry anpassade sig som ett palats med nya rum för sin drottning att vara. Även om förstörande, kan du fortfarande se platsen för dessa lägenheter idag.

Dover Castle

Anne of Cleves stannade kort på Dover Castle

’jag gillar henne inte!’

Anne reste längs den gamla romerska vägen till Sittingbourne den 30 December, sedan till Rochester dagen därpå. Hon förväntade sig att träffa sin blivande make på Greenwich, men i stället Henry gjorde en ’överraskning’ besök på Rochester Castle, i förklädnad. Han gick in i Annes kammare med fem följeslagare, omfamnade och kysste fräckt henne och gav henne sedan ett nyårsgåva. Hennes reaktion var artig men cool. Tänkte att hon inte kände igen honom, Henry återvände till kammaren den kvällen som han själv, ätit med Anne och igen följande morgon.Thomas Cromwell erinrade senare om att Henry berättade för honom efter den offentliga mottagningen i Greenwich den 3 januari att Anne var ’ingenting så bra som hon talades om’. Han talade med sina närmaste privy councillors och Cleves ambassadörer. Det rättsliga beviset på Annes frihet att gifta sig, ett dokument som avslutade hennes tidigare förlovning med Francis of Lorraine, hade inte tagits emot. Ändå valde Henry fortfarande att gifta Anne och sade till Cromwell ’finns det inget annat botemedel, men att jag måste behöva, mot min vilja, sätta min hals i oket’? Detta var den’ juridiska hinder ’ ögonblick som vi fortfarande har på bröllop idag.

olyckligt någonsin efter

men Henry fortsatte med bröllopet, som ägde rum den 6 januari 1540. Förhållandet syrade snabbt. Även om paret tillbringade nätter tillsammans kunde Henry inte fullborda sitt äktenskap. Denna hemlighet hölls från alla utom Henrys inre krets och paret dök upp offentligt – men hon blev inte kronad drottning. Den 16 maj var Henrys missnöje välkänt och han uppvaktade redan Katherine Howard. Den 24 juni lämnade Anne domstolen och fem dagar senare började en officiell utredning om äktenskapet, i slutändan beslutade att Anne inte hade varit fri att gifta sig eftersom det inte fanns några avgörande bevis för att hennes förlovning med Francis of Lorraine upphörde.

Annes överenskommelse begärdes den 6 juli. Hon motstod i flera dagar men gav efter när det blev klart att Henry inte avvisade Cleves alliance, bara äktenskapet. Det var omöjligt att motstå en kungs och hans regerings vilja och att riskera alliansen. Äktenskapet upphävdes den 11 juli.den 28 juli gifte sig Henry för femte gången-hans brud Katherine Howard – bara sex månader efter att han gifte sig med Anne.

’Gud skicka mig väl för att hålla’

dessa ord, inskrivna på Annes vigselring, bad om hälsa och lycka. Visst, efter att ha fått sin väg, säkerställde Henry att Anne var omhändertagen. Hon blev ’kungens syster’ med en ekonomisk ersättning, Palace of Richmond och fastigheter i Kent, Sussex, Essex och Suffolk. Dessa inkluderade Hever, någon gång hem för Anne Boleyn, Henrys andra fru.

Generös, kanske, men Anne såg det förmodligen inte så. Hon var sorgslagen och vanära av avslag: två stora äktenskap, till en hertig och en kung, hade gäckat henne. Privat kan hon ha trott att hon hade skamat Cleves, i fallande från epicentret för den livliga engelska domstolen till utkanten av det offentliga livet. Anne valde att stanna i England resten av sitt liv. Hon dog den 16 juli 1557 på Chelsea manor, 41 år gammal.

planera ditt besök på Deal Castle i Kent och utforska den nya tolkningen på plats, där Anne of Cleves först mötte England.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *