Healing en ohälsosam mor-dotter relation, enligt en Expert som har sett det hela

det verkar effekten och betydelsen av en fars närvaro i en kvinnas liv har allmänt spekulerats och diskuterats. Men hur är det med ohälsosamma mor-dotterförhållanden? Vilka är några möjliga konsekvenser av ett negativt band med kvinnan som är ansvarig för att ge dig liv?

”att inte avvisa faderns roll, men det finns inget band som en mamma och ett barn”, säger Chicago-baserad klinisk psykolog Dr.Jamie Wernsman. ”Innan du ens kan komma ihåg är det det primära bandet du skapar.”Faktum är att en studie från 2016 av Journal of Neuroscience fann att den del av hjärnan som reglerar och bearbetar känslor är mest likartad mellan mödrar och döttrar. Och i ännu en studie av Journal of Consumer Psychology, ”bevis från fältet, laboratoriet och samhället (online panel) visade att föräldrar uppvisar systematiska fördomar när de tvingas välja mellan att spendera på söner och döttrar. Mödrar gynnade konsekvent döttrar, medan fäder konsekvent gynnade söner.”Så som du kan se har vetenskapen talat-ditt förhållande till din mamma spelar roll. som Dr. Wernsman förklarar vidare, ” som kvinnor identifierar vi oss med våra mödrar mer än våra fäder. Vi ser till våra mammor att lära sig att hantera saker och vem vi borde vara i denna värld. De är våra första förebilder.”Detta allomfattande band kan mycket väl förklara varför någon form av diskurs eller obalans med sin mamma kan vara så påverkande på hur man navigerar relationer i allmänhet — både romantiska och annars. ”kan leda till en dålig relation med sig själv, låg självkänsla och självkritik, säger Dr.Wernsman. ”En annan konsekvens kan komma i form av att upprätthålla emotionellt eller fysiskt avstånd från andra relationer, brist på förtroende och brist på förmåga att utveckla anknytning till andra.”

Så hur reparerar du detta primära band när det har brutits eller skadats och skyddar dig mot dessa konsekvenser? Läs vidare för Dr. Wernsmans tips om hur du kommer tillbaka på rätt spår med din mamma … och dig själv.

en mor och dotter njuter av kaffe på en caf, medan han skrattar.
maramarijicak/

ha en ärlig konversation (eller flera)

dysfunktionella mor-dotterförhållanden kan komma i många former. Ofta kan det ta form i kritik, där en dotter känner att hon ständigt får negativ feedback från sin modersfigur. Ibland kan det ta form av avskiljning. ”Vissa kvinnor är helt enkelt inte nära sina mödrar”, säger Wernsman. ”Detta kan bero på förlossningsdepression som upplevs av modern som aldrig tillät ett band med barnet. Som ett resultat växte dottern upp och kände lite värme eller obekväma att gå till sin mamma för komfort eller stöd.”

hur som helst, en viktig väg att överväga här är professionell hjälp och terapi eller rådgivning av något slag. En annan viktig lösning (som bör antas i varje relation) är enkel, autentisk kommunikation. ”Om en mamma är öppen för att ha en konversation kan det vara till stor hjälp när det gäller läkning”, säger Dr.Wernsman. ”Individen måste tänka på vad hennes mamma gjorde eller inte gjorde och hur man kommunicerar detta till henne.”att förbereda dina samtalspunkter och känna igen dina sanna känslor före en konversation är avgörande för att hålla konversationen produktiv och, viktigast av allt, fredlig. ”Det är bra att förstå att din mamma bara är mänsklig och förmodligen gjorde sitt allra bästa”, säger Dr.Wernsman. ”Men det är också viktigt för henne att erkänna den skada du känner.”

skapa hälsosamma gränser

så ofta handlar ohälsosamma relationer inte nödvändigtvis om brist på närhet eller anknytning, men är faktiskt för nära. Enligt Dr. Wernsman kan det också leda till problem som vuxen att göra din mamma till den primära personen eller bandet i ditt liv. ”När vi åldras blir vi mer självständiga och utvecklar kärnfästen med våra romantiska partners och barn — det här är en normal utveckling,” förklarar hon. ”Men att hålla ditt primära fokus på att upprätthålla den bilagan med din mamma kan ta bort din förmåga att binda med din partner.”

det är absolut möjligt att förbli nära med din mamma samtidigt som du lägger lite hälsosamt avstånd som gör att du kan binda och utveckla närhet med andra viktiga människor i ditt liv. Det är här gränser kommer in, säger Dr. Wernsman. Och medan du bara kan bestämma hur dessa gränser ser ut för ditt moderförhållande, vissa alternativ kan inkludera att ställa in vanliga ”datum” med din mamma för att hålla kontakten och möjliggöra avsiktlig bindning. Du kan också ange vissa dagar och tider för att chatta i telefon och komma ikapp varandras dagar och liv. Hur som helst, att sätta några rimliga gränser på plats är avgörande här.

kikovic/

äga (och ändra) din del

som alla relationskonflikter, djupdykning i ditt eget beteende och erkänna hur och varför du reagerar eller känner något är så avgörande för konfliktlösning. Och medan dysfunktionen i ditt förhållande till din mamma kanske inte nödvändigtvis är ditt fel, är du helt ansvarig och har kontroll över dina reaktioner och beteenden som vuxen. ”Som vuxen är det svårt för oss att inse att vi inte längre är de små barnen som var maktlösa”, säger Dr.Wernsman. ”Vi har makt och har helt kontroll över vad vi gör med den kraften, oavsett om det inkluderar att välja att agera på ett förlåtande sätt eller ständigt berömma våra mödrar och fortsätta den ohälsosamma dynamiken.”

ta en titt på din sida av staketet och roten till vad som får dig att reagera eller reagera negativt på din mamma. Att diskutera detta med en terapeut kan vara en bra start när du sätter en spelplan för att flytta ditt eget beteendemönster och i sin tur den negativa dynamiken mellan dig och din mamma.

Acceptera den Ofixbara

”inte varje relation bör repareras”, säger Dr.Wernsman. I fall där dysfunktion är ett resultat av fysiskt eller emotionellt missbruk som inte kan eller inte kommer att åtgärdas, kan det vara det mest kärleksfulla du kan göra för dig själv. Bestäm ”om det är säkert och må bra känslomässigt och fysiskt i närvaro av personen”, säger Dr.Wernsman. ”Om så är fallet, vidta de åtgärder som krävs för att börja reparera förhållandet. Men förtydliga alltid själv vad som behövs från förhållandet och om din mamma kan erbjuda det eller inte.”

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *