Fjärrbilstart: Hur fungerar Keyless Entry?

ett fjärrnyckelfritt inmatningssystem består av en fjärrkontroll som, när den aktiveras inom ett visst område, kan låsa, låsa upp och utföra olika andra funktioner i en bil. En sådan fjärrkontroll består av en kortdistansradiosändare som skickar radiovågor till en mottagarenhet inuti bilen, vilket utlöser ovannämnda funktioner.

om du inte har bott under en sten alla dessa år har du säkert sett människor som lämnar sina bilar och trycker på en knapp på sina Fjärrkontroller (ofta kallade” fobs”), vilket gör att deras bilar producerar ett distinkt kvittrande ljud och får sina lampor att blinka.

Keyless car remote car

låsa och låsa upp med en”car remote”(Fotokredit : TuRbO_J/Wikipedia Commons)

på samma sätt gör människor samma sak när de återvänder till sina fordon. Tryck på en knapp, hör en kvittra och se en blixt av ljus-och voila! Bilen är olåst!

du vet sannolikt att en sådan ”bilfjärrkontroll” hjälper till att låsa och låsa upp en bil, men vet du hur det fungerar? Hur kan det berätta för bilen att låsa / låsa upp dörrar från ett dussin fot eller mer?

hur fungerar ett fjärrnyckelfritt system?

ett fjärrnyckelfritt system fungerar med hjälp av radiovågor, som är en typ av elektromagnetisk strålning. En bilfjärrkontroll fungerar på samma princip som en vanlig TV-fjärrkontroll.

när det gäller en TV-fjärrkontroll behöver du bara trycka på några knappar för att driva upp/ner, byta kanal, öka/minska volymen och göra en massa andra saker. På samma sätt hjälper en bilfjärrkontroll dig att låsa eller låsa upp din bil, öppna upp bagageutrymmet, starta tändningen och göra några riktigt snygga saker (i avancerade modeller) med några knappar.

, Fjärrbilstart: Hur fungerar Keyless Entry?, Science ABC, Science ABC

en TV-fjärrkontroll är beroende av infraröda strålar, medan ett fjärrnyckelfritt system använder radiovågor. (Fotokredit : Wikipedia Commons)

rollen av elektromagnetisk strålning

I gamla dagar, när telekommunikationstekniken var i sina växande stadier, kommunicerade och överförde vi information över långa avstånd främst genom ledningar. Naturligtvis har allt detta förändrats nu. I den moderna världen är situationen sådan att en majoritet av hela världens digitala kommunikation sker utan ledningar; istället spelar elektromagnetisk strålning en avgörande roll. Det skulle faktiskt vara rättvist att säga att elektromagnetisk strålning är ryggraden i nästan alla utbyten av digital information som sker trådlöst.

du kanske kommer ihåg från dina gymnasieskolor att det finns något som kallas ”elektromagnetiskt spektrum”, som består av olika typer av elektromagnetisk strålning.

det elektromagnetiska spektrumet

det elektromagnetiska spektrumet (Fotokredit: Designua / )

som du kan se från bilden ovan upptar radiovågor den första platsen i spektrumet, vilket innebär att de har de längsta våglängderna. Radiovågor används i många olika enheter, och nyckelfria fjärrkontroller för bilar är inget undantag.

den nyckelfria fjärrkontrollen är faktiskt en radio

den lilla ”bilfjärrkontrollen” för din bil består av en radiosändare med kort räckvidd. När fjärrkontrollen ligger inom ett visst intervall (vanligtvis 5-20 meter) på din bil och du trycker på en av dess knappar skickas en kodad signal, inbäddad i radiovågor, till en mottagarenhet installerad i din bil. Mottagarenheten avkodar och översätter sedan den signalen, som följaktligen låser / låser upp bilens dörrar.

Keyless Fjärrkontroller skicka radiovågor

Keyless Fjärrkontroller skicka radiovågor till ett mottagarsystem som finns i bilen.

de flesta fjärrnyckelfria inmatningssystem arbetar med en frekvens på 433,92 MHz för japanska, europeiska och asiatiska bilar och 315 MHz för nordamerikanska bilar (källa). Moderna biltillverkare implementerar också kryptering i sina nyckelfria fjärrkontroller för att förhindra avlyssning av radiosignaler som produceras av fjärrkontrollerna, vilket i hög grad hjälper till att förhindra stöld av bilar genom att använda någon annan fordonets nyckelfria fjärrkontroll.

passiv Keyless Entry (PKE)

det finns en separat mängd nyckelfria bilfjärrkontroller som faller under kategorin passiva Keyless Entry (PKE) – system. Först designad av Siemens 1995 och lanserades 1997 av Mercedes Benz, anses det vara ett steg upp från RKE systems. En fjärrkontroll i denna kategori kallas vanligtvis en smart nyckel (även kallad ’avancerad nyckel’ eller ’handsfree’ nyckel).

smart nyckel

en smart nyckel (Fotokredit: Tttnis / Wikimedia Commons)

till skillnad från vanliga rke-Fjärrkontroller kräver PKE-enheter vanligtvis inte att du trycker på några knappar för att låsa/låsa upp din bil. Detta beror på att den förutom en radiosändare också innehåller en mottagare. Transpondern (en kombination av orden ’sändare’ och ’responder’) inuti smart key behöver inte ett batteri för att fungera.

det gör det möjligt för användaren att hålla nyckelfoben i fickan när han närmar sig bilen, eftersom transpondern inuti fob kommunicerar med bilens mottagarsystem för att öppna dörrarna och till och med aktivera tändningen från bilen ett avstånd. Dessutom gör det det senare utan att användaren behöver sätta nyckeln i tändningen! För att låsa bilen kan användaren trycka på en knapp på ett av dörrhandtagen, röra vid ett kapacitivt område på ett dörrhandtag eller helt enkelt gå bort från bilen.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *