Denna App låter dig spåra taggade hajar

en 15-fots kvinnlig vit haj som heter Murphy Jean simmar för närvarande några mil utanför Santa Barbara. Hon är på väg söderut från Morro Bay, kanske på väg till Guadalupe Island, en ojämn sträcka av vulkanisk sten längs Baja California där hennes art samlas under sommaren. Tidigare i år hade hon övervintrat på Hawaii och matade mestadels mellan Big Island och Maui innan hon gjorde den 2500 mil långa resan tillbaka till fastlandet.

Murphy Jean ’ s rörelser dokumenteras i en $ 4 shark-tracking app som heter Expedition White Shark, som också följer stora makohajar, inklusive två 10-fotare som patrullerar södra sidan av Kanalöarna. Realtidsappen, tillgänglig på både iOS och Android, skapades 2012 av Marine Conservation Science Institute-forskarna Michael Domeier och Nicole Nasby-Lucas, som har taggat över 100 hajar och publicerat papper med nya fynd om deras migrationsmönster. De har till exempel upptäckt att gravida kvinnor tillbringar mycket av sin 18-månaders graviditetsperiod långt utomlands från män.

Nasby-Lucas sa att appen inte borde avskräcka havsbesökare. ”Hajar är alltid där ändå,” sa hon. Och hon är inte orolig för att locka poachers. Signalerna från dorsala taggar, som sänder data i 4-6 år, har en felmarginal på cirka en kilometer, och en hajposition beräknas endast när den är vid ytan med ryggfenan ur vattnet i flera minuter. Institutet upprätthåller en fotodatabas med hundratals ytterligare exemplar, och appanvändare kan ”sponsra” enskilda hajar. Fonderna är avsedda för forsknings-och bevarandeinsatser, sade Nasby-Lucas.

För mer information, besök marinecsi.org.

Lägg till favoriter

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *