Bländare kontra slutarprioritet-vilket fotograferingsläge som ska användas och när

jag var också en gång nybörjare och jag förstår helt att hur svårt det är att gå in i manuellt läge direkt från fotografering automatiskt. Tack och lov kameratillverkare har också eftertänksamt försett oss med bländare och Slutarprioritetslägen. Dessa två kamerafotograferingslägen är kanske de bästa sätten du kan förstå bländarens och slutartidens natur och roll.

bländare och slutarprioritet är halvautomatiska, eller vi kan kalla dem semi-manuella kameralägen. Dessa två lägen kan hjälpa dig att komma bort från de helautomatiska lägena (p, Auto) och samtidigt få dig ett steg närmare att använda manuellt läge.

Vad är bländarprioritetsläge?

fotograferingsläget för Bländarprioritet gör att du kan ta kontroll över bländaren, medan slutartiden och ISO (om du är inställd på Auto-ISO) fortfarande styrs av din kamera. Det betyder att du kan justera mängden ljus som kommer in i kameran genom linsen. Så med Bländarprioritet kan du ställa in bländarvärdet enligt ditt behov och kontrollera skärpedjupet.

bländare mot slutarprioritet - vilket fotograferingsläge som ska användas och när

Till skillnad från de automatiska lägena ger det här läget dig friheten att justera bländarvärdet och ställa in mängden suddighetseffekt som du vill ha i ditt foto.

När ska du använda bländarprioritetsläget?

som vi diskuterade låter bländarprioritetsläget dig styra bländarvärdet, vilket i slutändan påverkar skärpedjupet. Detta fotograferingsläge är perfekt om du vill justera skärpedjupet enligt din önskan, medan du lämnar slutartiden och ISO-valvärdet upp till kameran.

Situation 1: porträtt

När du tar porträtt eller närbilder är jag säker på att du vill hålla motivet i fokus och sudda ut bakgrunden genom att välja en stor bländare (litet bländarvärde). Använda bländarprioritetsläge du kan manuellt välja önskat bländarvärde som f/1.8 eller f / 2.8 för att uppnå ett grunt skärpedjup.

bländare mot slutarprioritet - vilket fotograferingsläge som ska användas och när

Situation 2: landskap

När du fotograferar landskap eller stadsbilder kanske du vill ha både förgrunden och bakgrunden mycket i fokus. Detta är endast möjligt om du manuellt väljer en liten bländare (högt bländarvärde). Bländarprioritetsläge ger dig friheten att välja önskat bländarvärde som f/16 eller f/22 för att få djupt skärpedjup, medan kameran tar hand om slutartiden och ISO-värdet.

Situation 3: Låg belysning

anta att du är i ett svagt ljusförhållande och dina foton kommer ut underexponerade. Genom att öka storleken på bländaröppningen (välja ett mindre bländarvärde som f/1.8) kan du tillåta mer ljus i kameran och ta ett bättre exponerat foto. Läs: 6 Tips för att få konsekventa resultat fotografering i svagt ljus

Situation 4: middag starkt solljus

om du fotograferar i brett dagsljus och får överexponerade foton medan du fotograferar i automatiskt läge kan du stänga bländaröppningen. Detta innebär att genom att använda ett högre bländarnummer (som f/16) kan du minimera mängden ljus som kommer in i kameran genom linsen.

bländare mot slutarprioritet-vilket fotograferingsläge som ska användas och när

vad är Slutarprioritetsläge?

Som namnet antyder låter Slutarprioritetsläget dig ta hand om slutartiden. Bara för att brainstorma är slutartiden den varaktighet som kamerans slutare förblir öppen för att ljuset ska komma in i kameran och HT sensorn. Ju långsammare slutartiden är inställd på kameran, desto mer tas ljuset emot av bildsensorn. På samma sätt, ju snabbare slutartiden desto mindre ljus skulle träffa bildsensorn.

bländare mot slutarprioritet - vilket fotograferingsläge som ska användas och när

När du fotograferar i Slutarprioritetsläge har du friheten att justera slutartiden enligt dina krav medan kameran väljer bländaren och ISO-värdet på egen hand.

När ska du använda Slutarprioritetsläge?

som vi just diskuterade, om du vill ta full kontroll över slutartiden och experimentera med din kamera så är detta det perfekta kameraläget. Låt oss titta på två situationer när du är mest sannolikt att skjuta i Slutarprioritetsläge.

Situation 1: frys ett rörligt motiv

om du vill frysa en snabb rörlig fågel, djur eller bil i ditt foto kan du använda Slutarprioritetsläget genom att ställa in en snabb slutartid. En slutartid på något snabbare än 1/500 sekund anses vara perfekt för att frysa ett objekt, men detta kan variera beroende på motivets hastighet. Din kamera kommer att bedöma önskad bländare och ISO-värden enligt det tillgängliga ljuset.

Situation 2: visar rörelse

Om du är ute och planerar att fånga stjärnspår, lätta spår eller blå timmars foton, måste du välja en långsam slutartid så att motivets rörelse fångas väl i det enda fotot. För att fånga långa exponeringsfoton måste du bära ett stativ för att undvika någon form av skakning.

bländare mot slutarprioritet - vilket fotograferingsläge som ska användas och när

Situation 3: svag belysning

Om du är i svaga ljusförhållanden kan du få underexponerade foton när du fotograferar i automatiskt läge. Genom att helt enkelt minska slutartiden (t.ex. från 1/200 till 1/50) kan du släppa in mer ljus i kameran och ta ett väl exponerat foto.

Obs: se upp för slutartiden går för långsamt för att införa kameraskakning i din bild;

Situation 4: Brett dagsljus

låt oss anta att du fotograferar i brett dagsljus och din kamera tar överexponerade foton medan du fotograferar i automatiskt läge. Här kan du öka slutartiden. Detta innebär att genom att använda en snabbare slutartid (t.ex. från 1/200thh 1/1000th) kan du minimera mängden ljus som kommer in i kamerasensorn.

Aperture Versus Shutter Priority - vilket fotograferingsläge som ska användas och när

slutsats

med hjälp av Aperture and Shutter Priority camera modes kan du bekanta dig med hur objektivets bländare och kamerans slutare fungerar. Dessa lägen säkerställer att du får väl exponerade foton med önskat val av bländarvärde eller slutartid, till skillnad från automatiskt läge (där kameran gör alla val för dig).

Så om din högsta prioritet är att manuellt välja önskat bländarvärde för att få ett visst skärpedjup, måste du skjuta i bländarprioritetsläge. Annars, om din prioritet är att välja en specifik slutartid för att fånga något kreativt med det tillgängliga ljuset (frys eller oskärpa rörelse), måste du gå med Slutarprioritets kameraläge.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *