5 billiga sätt att bevara mat

denna artikel är en del av en inte kasta ut! serie om hur man bevarar färska livsmedel och undviker matavfall.

Om du tittar på dina livsmedelsbutiker dollar (och vem är inte), här är våra ideer för livsmedelskonserveringsmetoder som inte kräver dyr utrustning. Använd något av dessa tips för att bevara budgetvänliga säsongsbetonade livsmedel genom konservering, betning, jäsning, torkning och källare. För att bevara frukt och grönsaker på sin topp hjälper det att förstå skillnaden mellan mognad och mognad. Här är en riktlinje:

Mogna, något undermogna produkter är optimala för konservering, betning och jäsning.

mogna produkter är bäst för färsk äta naturligtvis, liksom torkning och källare.

övermogna produkter (eller beslag från alla produkter) är lämpliga för att göra ättika.

Billig konserveringsutrustning

Essential canning equipment inkluderar en stockpot eller boiling-water-bath (BWB) canner med lock och burkställ, konserveringsburkar, platta konserveringslock, burkskruvband eller ringar, en burklyftare och testade konserveringsrecept. Du kan komma igång med konservering genom att använda utrustning som du förmodligen redan äger.

istället för en BWB canner använda någon stor, täckt stockpot du redan äger, såsom en soppa kruka, krabba/hummer potten, pasta potten, tamale ångbåt eller tryck canner — din kruka behöver bara vara två till tre inches högre än dina burkar. För pintburkar, din kruka måste vara minst 7 kg djup; för kvartburkar, minst 9 kg djup.

istället för en burk rack använda rack från en tryck canner om du har en, eller en tunn bomull eller mjöl-säck diskhandduk — tjockare och syntetiska handdukar flyter ofta och komma i vägen. Det finns många andra möjliga möjligheter: runda trivets, ett ångställ eller robust kakkylställ, ett lager av vanliga skruvband, rostfria bestick (knivar och gafflar) eller bambu ätpinnar — någon av dessa låses ihop vid behov med bomullsträng, gem eller metalliska vridband.

det finns ingen ersättning för konserveringsburkar. Du måste använda härdat glas” Mason ” burkar tillverkade speciellt för att acceptera de tvådelade konserveringslocken. Nya burkar genomsnitt $9 till $12 per dussin, inklusive lock och skruvband. Om du hittar burkar på en garageförsäljning, se till att de är fria från sprickor och chips runt fälgen.

en jar lifter är det enda verktyget som jag anser vara viktigt för säkerheten. En riktig jar lifter kostar mellan $5 och $10, vilket gör det väl värt denna lilla investering. Vissa kockar nöja sig med ett par vanliga tång sår med tjocka gummiband på varje paddel.

hitta gratis testade konserveringsrecept online på National Center for Home Food Preservation (NCHFP), inklusive den fria publikationen från US Department of Agriculture (USDA), komplett Guide till hem konservering. För mer information om att sätta ihop ett DIY-konserveringssats, se bevara mat med billig konserveringsutrustning och gratis recept.

betning av livsmedel med ättika eller andra sura vätskor

färska pickles kan vara det enklaste av alla livsmedelsbevarande metoder: du tvättar, trimmer och suger färska grönsaker i en sur vätska i kylskåpet. De vanligaste syrorna som används för att beta mat är ättika, citronsaft och vassle (dränerad från yoghurt). Kyl alltid färska pickles och konsumera inom en månad. Nya studier har dragit slutsatsen att matförgiftning bakterier Listeria monocytogenes överleva och föröka sig i låg syra, kylskåp pickles hålls i flera månader. Om du är i en högriskgrupp för matburen sjukdom, behandla kylskåp pickles som färsk mat och konsumera dem inom tre dagar.

för att göra säkra färska pickles, sterilisera betburken genom att koka den i 10 minuter i vatten. Använd endast mogna grönsaker av bästa kvalitet. Skär tvättade och trimmade grönsaker i skivor, pinnar eller strimlor och fördjupa dem i en kryddad sur vätska. Krydda betningsvätskan är valfri. Du kan använda salt, saltersättningar, socker, örter och kryddor.

fermentering av livsmedel med salt

fermentering av grönsaker med salt är en av de äldsta och säkraste metoderna för konservering av livsmedel. Du förbereder helt enkelt grönsaker, lagrar dem med en uppmätt mängd salt och låter dem jäsas i en till fyra veckor. Saltet drar vatten ur grönsakerna och bildar saltlösning. När jäsningen är klar (anges när bubbling slutar), förvara jästa grönsaker i kylskåpet.

När du använder relativt låg saltkoncentration (2,5% till 5% vikt salt till grönsaker), kombinerat med svala temperaturer (64 grader Fahrenheit till 72 F), främjar du tillväxten av vänliga mjölksyrabakterier (LAB). Syra som produceras av laboratoriet kontrollerar tillväxten av ovänliga förstöringsorganismer och skapar trevliga, snygga smaker i samband med fermenterade livsmedel. Surkål och kimchi, gjord av fermentering av kål, är två av de vanligaste exemplen på saltfermenterade grönsaker. Många andra grönsaker lämpar sig för denna process, inklusive strimlad rovor, rutabagas och kohlrabies.

att jäsa grönsaker med salt: Sterilisera fermenteringsburken eller lerkrukan genom att koka i vatten i 10 minuter, väga snarare än att mäta saltet och beredda grönsaker för bästa resultat (2 kg till 5 procent salt till grönsaker), använd endast färska grönsaker av bästa kvalitet och använd endast betning, konservering eller koshersalt (utan tillsatser eller mineraler som finns i bord eller havsalt).

torkning av mat i din ugn eller soltork

tillsammans med fermentering och betning av grönsaker har torkning blivit en av mina favoritmat-konserveringsmetoder.

ugnstorkning, med antingen en konventionell gas eller elektrisk ugn, är ett bra val om du torkar för första gången, vill göra nötkött eller andra kött jerkies eller bara vill göra tillfällig torkning. Efter torkning av några livsmedel, om du vill torka större mängder eller torka mat oftare, överväga att använda en soltork.

soltorkning använder en samlare som fångar värme och gör det möjligt att torka mat i alla klimat. Kollektorn är en specialdesignad täckt låda som ökar torkningstemperaturen och maximerar luftcirkulationen. Du hittar gör-det-själv-instruktioner här.

den allmänna processen för torkning av livsmedel är att förvärma din torktumlare. Om du använder en ugn, ställ in den lägsta temperaturinställningen och håll en ugnstemperatur mellan 125 grader Fahrenheit och 145 F under torkning. Placera mat på torkbrickor. Torka tills maten är skrynklig, har krympt avsevärt, är inte längre klibbig och har ingen synlig fukt när den pressas eller skärs. Torka tills den är smidig för mellanmål eller tills den är spröd för längre förvaring. Kyl 30 minuter eller tills det inte längre är varmt. Ta bort mat från torkbrickorna. Förvara i en lufttät behållare på en sval, torr plats.

Cellaring producerar

Cellaring är processen att lagra livsmedel i optimalt skick under en längre period. En matkällare behöver inte vara en fristående byggnad eller en rotkällare i en källare på smutsgolvet. Dagens moderna” rotkällare ” är kylskåpet. Men en matkällare kan också vara en cool källare garderob, en låda begravd i marken eller en vind.

källare livsmedel bevarande metoder beror på dina resurser samt på vilken typ av livsmedel som ska lagras. Den primära faktorn som påverkar förstöringen av cellade livsmedel är fel miljö för typen av mat.

Om du har ett köksskåp är det vanligtvis varmare och torrare än ett kallt rum, med en temperatur på 55 grader Fahrenheit till 65 F och relativ fuktighet (RH) på 45% till 65% (eller mycket mindre i ökenregioner). Ett varmt, torrt rum är användbart för förvaring av torra häftklamrar som korn, bönor, pasta, nötter, torkade livsmedel, konserver och viner. Begränsa produktionen till grönsaker som föredrar varma temperaturer, som inkluderar torkade chili (varm paprika), pumpor, vinter squash, sötpotatis och gröna tomater.

de flesta andra grönsaker kräver svalare temperaturer och högre RH. Lök, potatis och rotgrödor är de enklaste grödorna att behärska.

innan du lagrar lök, sortera dem för kvalitet och fasthet. Använd först blåmärken eller mjukare lök. Håll fast lök i separata behållare och planera att använda sist. Förvara lök på en sval (40 F till 50 F), torr (60% till 70% RH) plats.

förvara fast, obefläckade potatis i fullständigt mörker, som inuti papperspåsar, täckta trälådor, tennhinkar eller begravda i torr sand. Spiring indikerar att potatisen är för varm eller lagras bredvid äpplen eller lök. Förvara potatis i en kall (32 F till 40 F), torr (60% till 70% RH) plats.

rotgrödor som är lämpliga för inomhusförvaring inkluderar betor, morötter, selleri, persilja och salsifies. För att lagra i en kall källare, skära av topparna, lämna en tumstam och placera i korgar eller lådor. För att öka fukt och fuktighet, lager rotgrödor med sand eller sphagnummos. Förvara rotgrödor på kalla (32 F till 40 F), mycket fuktiga (80% till 90% RH) platser.

att göra din egen vinäger från matavfall

vinäger görs ofta genom jäsning av cider eller vin. Det är dock också ett bra sätt att använda skal och beslag från nästan alla produkter. Människor runt om i världen gör ättika från en mängd olika ingredienser, inklusive kokosnötvatten, palmträdsaft och sockerrörsjuice. God vinäger är behagligt syrlig och redolent av råmaterialet som används för att göra det (som äpplen eller apelsiner).

När du gör vinäger, använd vin, öl, cider eller mjöd jäst. Brödjäst producerar inte en bra hård cider, vin eller vinäger.

den grundläggande processen för att göra ättika från producera beslag:

Lös upp 5 till 15 gram jäst i en liten mängd ljummet vatten i en ren och steriliserad en kvart eller större glasburk.

Vänta minst 10 minuter för att säkerställa att jäst börjar skumma.

tillsätt 3 koppar destillerat vatten och 6 matskedar socker; virvla tills socker löses upp.

Lägg till 1 kopp ren, tunt skivad frukt eller grönsaksskal (till exempel potatis, äpple, apelsin eller ananas).

täck burken med en ren bit ostduk (eller en handduk) och förvara vid varm rumstemperatur (70 F till 75 F), borta från ljus (till exempel i ett skåp).

Full ättiksyrajäsning tar vanligtvis 2 till 4 veckor. Om så önskas, filtrera vinäger genom ett kaffefilter eller 2 till 3 lager fuktig ostduk. Använd inom 12 månader.

om du gillade det här inlägget kanske du också gillar:

bevara mat med billig konserveringsutrustning och gratis recept

6 sätt att sluta slösa mat

hur man håller vårgrönsaker färska för att undvika matavfall

hur man håller sommargrönsaker färska för att undvika matavfall

hur man håller höstfrukter och grönsaker längre

hur man lagrar vinterfrukter och grönsaker

hur man bevarar och undviker att slösa färsk frukt

8 sätt att använda gammalt bröd

p >

För mer information om livsmedelskonserveringsmetoder och recept, se home preserving Bible av Carole cancler.

här är våra tankar om livsmedelskonserveringsmetoder som inte kräver dyr utrustning. Använd något av dessa tips för att bevara budgetvänliga säsongsbetonade livsmedel genom konservering, betning, jäsning, torkning och källare. För att bevara frukt och grönsaker på sin topp hjälper det att förstå skillnaden mellan mognad och mognad. #foodsaving't require expensive equipment. Use any of these tips to preserve budget-friendly seasonal foods by canning, pickling, fermenting, drying and cellaring. To preserve fruits and vegetables at their peak, it helps to understand the difference between maturity and ripeness. #foodsaving

här är våra ideer för konserveringsmetoder som inte kräver dyr utrustning. Använd något av dessa tips för att bevara budgetvänliga säsongsbetonade livsmedel genom konservering, betning, jäsning, torkning och källare. För att bevara frukt och grönsaker på sin topp hjälper det att förstå skillnaden mellan mognad och mognad. #foodsaving't require expensive equipment. Use any of these tips to preserve budget-friendly seasonal foods by canning, pickling, fermenting, drying and cellaring. To preserve fruits and vegetables at their peak, it helps to understand the difference between maturity and ripeness. #foodsaving

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *