12 Jazzgitarralbum du borde höra

tolv JAZZGITARRALBUM
Du borde höra

6 juli 2020 | av Rusty Aceves

Grant Green

När vi väntar på veckans fredagar på fem streamingkonsert med gitarristen John Scofield och funk superband sallad, tittar vi tillbaka på ett av våra mest populära och kontroversiella inlägg, Ursprungligen postat i augusti 2016, som innehåller ett landmärke album för Scofield. Det ursprungliga inlägget har reviderats och utökats med videolänkar och mer beskrivande text.

gitarrens arv i jazz är rik och omfattande, med anmärkningsvärda artister som kommer från alla hörn av världen och alla epoker av jazzhistoria. Från jazzgitarrpionjären Eddie Lang, den akustiska zigenarejazzen från Frankrikes Django Reinhardt och storbandet great Freddie Green till post-bop-jättarna Jim Hall, Grant Green och Kenny Burrell, fusionskameleoner Pat Metheny och John Scofield, och genre bender Bill Frisell, gitarrspelare har länge varit några av musikens mest revolutionerande figurer. Dagens gitarrister fortsätter att forma utvecklingen av konstformen, alltid utöka musiken och förvirra förväntningarna.

detta är inte på något sätt en omfattande lista, eller en representerar de ”bästa gitarralbumen genom tiderna”, utan snarare är avsedd att lyfta fram några viktiga inspelningar och visa upp det olika utbudet av jazzgitarruttryck, från jazzens ursprung till idag.


Wes Montgomery
otrolig jazzgitarr av Wes Montgomery (1960)
en landmärkeinspelning som påverkade legioner av gitarrister att följa. Detta är en utmärkt introduktion till geni Wes Montgomery och valdes för National Recording Registry av Library of Congress som ”kulturellt, historiskt, eller konstnärligt betydande.”Spåret nedan är Montgomerys signaturvals” West Coast Blues.”


Django Reinhardt
det bästa av Django Reinhardt
Denna Blue Note samling spänner karriären för jazz manouche innovatör är viktigt att lyssna för alla gitarrister och jazz fans, som innehåller hans mest kända och representativa låtar. Här är 1937-versionen av Reinhardt och Stephane Grappellis ”Minor Swing” i sin definitiva prestanda.


Pat Metheny
Bright Size Life (1976)
albumet som introducerade en modern mästare och hans bestående Titel temasång, med ett tidigt utseende av baslegenden Jaco Pastorius. Låten är fortfarande en konsert häftklammer för Metheny, och här är en 2002 prestanda med bas virtuos Richard Bona och master trummisen Antonio s Acignchez.


Kurt Rosenwinkel
Heartcore (2003)
en avvikelse från hans spektakulära kvartettalbum nästa steg, Heartcore expanderar Rosenwinkels vision, som innehåller electronica och globala influenser, och samproducerades av hip-hop mastermind Q-Tip of A Tribe Called Quest. Detta spår,” Blue Line”, har en vinkelmelodi mot en körpuls, med saxofonisten Mark Turner, bassisten Ben Street och trummisen Jeff Ballard.


Charlie Christian
Genius of the Electric Guitar (1939-1941)
denna sammanställning samlar många av bebop-ikonens minnesvärda stunder med Benny Goodman Sextet och orkester, före gitarristens död vid 25 års ålder. Låten nedan, ”Solo Flight”, är en passande titel för fleet-fingered Christian, medskriven av gitarristen tillsammans med Goodman och saxofonist/arrangör Jimmy Mundy.


Grant Green
Matador (1964)
ett dokument från den superlativa gitarristens främsta post-bop-period innan han vågade sig in i soul jazz-ljudet som skulle omfatta hans senare karriär, med ett spektakulärt band inklusive pianisten McCoy Tyner, basisten Bob Cranshaw och trummisen Elvin Jones. Det albumöppnande titelspåret sätter känslan för hela inspelningen, fokuserad på ledarens kristallina ton och glatt melodisk Solo över Jones körtrillingar.


Sonny Sharrock
fråga åldrarna (1991)
ett intensivt, brännande slut på den undervärderade gitarristens karriär, på vilken Sharrocks stärkande, orgelliknande gitarr matchas av Pharoah Sanders eldiga saxofonspel. Spåret nedan,” As we Used To Sing”, är en showcase för sharrocks viskning-till-skrik-dynamik och en gitarrton som skär som glasskärmar. Powerhouse-bandet på denna Bill Laswell-producerade pärla inkluderar Sanders, basisten Charnett Moffett och trummisen Elvin Jones.


George Benson
Beyond the Blue Horizon (1971)
gitarrstjärnan fortsatte med stor Pop crossover-framgång i mitten av 70-talet, men den här sessionen, hans debut för CTI Records, är ett soul jazz-mästerverk. Den albumöppnande versionen av Miles Davis ”So What” är en samplerplatta av tillvägagångssätt, som växlar fritt mellan backbeat grooves och soulful Hammond orgel till halv och dubbel tid swing känns, med ledaren fast i kontroll.


John Scofield
EnRoute (2004)
den moderna gitarrgigantens telepatiska trio med basisten Steve Swallow och trummisen Bill Stewart lät aldrig bättre än på detta live-datum inspelat på NYC: s Blue Note 2003. Sprakande med energi och mästerligt samspel, albumet når sin vulkaniska slutsats med funky swagger av Scofields ”Over Big Top.”


Ben Monder
Oceana (2005)
Den virtuosiska avantgardegitarristens singulära tillvägagångssätt är väl dokumenterad på denna session, som är djup, ofattbar, omslutande och filmiskt stämningsfull. Albumet balanserar mellan solo akustiska och elektriska föreställningar med denna mittpunkt Titel komposition med basisten Kermit Driscoll och trummisen Ted Poor.


Bill Frisell
The Intercontinentals (2005)
en enastående session av denna gitarrhjälte och tidigare SFJAZZ bosatt konstnärlig chef har berusande spår och ett utmärkt internationellt band inklusive brasiliansk gitarrist och sångare Vinicius Cantu Bigria, makedonska Oud master Christos Govetas, amerikanska strängspelare Jenny Scheinman och Greg Liesz och Malian percussionist Sidiki camara. Denna melodi är ett omslag av Boubacar Traor Ubics komposition ” Baba Drame.”


Jim Hall
Alone Together (1972)
En av de stora inflytelserika gitarrstylisterna, Hall ansluter sig till basisten Ron Carter för denna förtrollande live duett släpp All Music Guide kallar ” en klassiker och en uppenbarelse.”Denna melodi,” kvitto, snälla ” komponerades av basisten och visar den obestridliga telepati som dessa två mästare delade.

ursprungligen skrivet Augusti 9, 2016

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *